Пісне меню: 7 смачних вечерь під час Великого посту 2019
5 (100%) 1 голосів

Триває Великий піст 2019, який триватиме до 27 квітня. Встановлено, як нагадування про те, що перебуваючи в пустелі Ісус Христос боровся зі спокусами, обходячись без їжі. Тривало голодування 40 днів.

На четвертому тижні Великого посту, з 1 по 7 квітня, поминають преподобного Іоанна Лествичника. У понеділок, середу та п’ятницю дозволено вживання сирої їжі без масла. У четвер і суботу їдять гарячі страви також без масла. У суботу та неділю дозволяється тепла їжа, приправлена ​​олією, а в неділю ще й склянку вина.

 

Плов з пшоняної крупи з гарбузом

Плов з пшоняної крупи з гарбузом

Складові:

пшенка – 1 стакан

гарбуз – 200 г.

цибуля ріпчаста, морква – по 1 шт.

чорнослив – 8 шт.

зіра – ½ ч.л.

каррі – 2 ч.л.

сіль – 1 ч.л.

перець

оливкова олія – ​​2 ст.л.

вода – 2 склянки

Приготування:

1). Промити крупу холодною водою, залити окропом. Залишити на 15 хвилин.

2). Дрібно нарізати цибулю, а моркву натерти на крупній тертці.

3). Очистити гарбуз, нарізати кубиками.

4). Ретельно вимити чорнослив, замочити в окропі на 10 хвилин.

5). Розігріти сковороду, налити рослинне масло.

6). Обсмажити цибулю з морквою протягом двох хвилин, постійно помішуючи.

7). Додати гарбуз, чорнослив.

8). Злити з крупи воду, викласти пшоно до цибулі та моркви.

9). Приправити спеціями, перемішати.

10). Залити все окропом, щоб вода покривала все на 2 см.

11). Довести до кипіння, готувати на мінімальному вогні під кришкою до готовності пшона, близько півгодини.

 

Пісний гречаний суп з грибами

Пісний гречаний суп з грибами

Крупи складають основу раціону в пост. Найпопулярнішою крупою визнана гречка, з якої можна приготувати безліч смачних і корисних страв. Ми пропонуємо приготувати суп з гречкою та грибами.

Складові:

вода – 2 л.

гречка – 100 г.

печериці – 250 г.

цибуля ріпчаста, морква – по 1 шт.

помідори – 2 шт.

картопля – 3 шт.

сіль

спеції

Приготування:

1). Нарізати дрібно цибулю, гриби пластинами, натерти на тертці моркву.

2). Обсмажити на олії цибулю, додати моркву і гриби.

3).Протерти через сито помідор, додати його до вже смажених інгредієнтів, злегка протушкувати.

4). Закип’ятити в каструлі воду, додати нарізану кубиками картоплю, промиту крупу, гриби з овочами.

5). Варити до готовності картоплі, приправити спеціями.

6). Дати настоятися близько чверті години.

 

Запечена картопля з овочами в рукаві

Запечена картопля з овочами в рукаві

Блюдо готується не дуже швидко, запікати картоплю з овочами необхідно 90 хвилин. Але в підсумку вийде оригінальна і корисна вечеря. Для приготування картоплі в рукаві знадобляться прості овочі: морква, цибуля, помідори і часник.

Складові:

картопля – 1 кг.

морква, цибуля, помідори – по 1 шт.

часник – 2 зубці

лимонний сік – ½ ч.л.

чорний перець

сіль

зелень

рослинне масло – 2 ст.л.

Приготування:

1). Промити та очистити овочі.

2). Нарізати картоплю кубиками, моркву брусочками, а цибулю півкільцями.

3). Натерти на тертці помідор, використовувати тільки м’якоть.

4). Перемішати всі овочі в мисці.

5). Додати масло, лимонний сік, перець, сіль.

6). Помістити картоплю і овочі в рукав для запікання.

7). Випікати 90 хвилин при температурі 180 градусів.

8). Вийняти овочі з рукава на блюдо, присипати свіжою зеленню і дрібно нарізаним часником.

 

Капустяні чебуреки

Капустяні чебуреки

Ми звикли їсти смачні та соковиті чебуреки з м’ясним фаршем, але в пісні дні пропонуємо замінити м’ясну начинку овочевою, а саме капустяно-морквяною. Пісні чебуреки не поступаються за смаком своїм м’ясним родичам.

Складові:

борошно – 700 г.

кукурудзяна олія – ​​4 ст.л.

цибуля ріпчаста, морква – по 1 шт.

капуста білокачанна – 300 г.

куркума – ½ ч.л.

сіль

чорний перець

Приготування:

1). Просіяти борошно з дрібкою солі.

2). Закип’ятити 500 мл води, влити дві ложки кукурудзяної олії. Перемішати.

3). З’єднати киплячу рідину з борошном, замісити тісто.

4). Загорніть тісто в плівку, залишити на півгодини в теплому місці.

5). Натерти моркву на тертці, нарізати кубиками цибулю. Підсмажити на олії, що залишилася.

6). Нашаткувати тонко капусту, залити гарячою водою на 5 хвилин, відкинути на друшляк.

7). Залийте літром гарячої води тонко нарізану капусту на 5 хвилин, потім відкиньте на друшляк.

8). Додати до морквяно-цибулевої масі капусту, приправи. Тушкувати під кришкою на середньому вогні 7 хвилин.

9). Розкачати тісто, розділити на 10 шматочків. Знову розкачати кожен шматочок в коло діаметром 20 см.

10). Викласти на один край коржі начинку, накрити другою половиною. З’єднати краї.

11). Обсмажити чебуреки до золотистого на рослинному маслі.

12). Викласти на паперовий рушник для вбирання зайвого жиру.

 

Турецький суп з сочевицею, рисом і булгуром

Турецький суп з сочевицею, рисом і булгуром

Складові:

червона сочевиця -150 г.

рис, булгур – по 50 г.

вершкове масло – 20 г.

цибуля ріпчаста – 80 г.

часник – 1 зубчик

борошно – 10 г.

томатна паста – 3 ст.л.

червоний гострий перець – 1/2 ч.л.

сіль

чорний перець

м’ята – 1 ст.л.

оливкова олія – ​​2 ст.л.

курячий бульйон – 1 л.

вода – 800 мл.

Приготування:

1). Обсмажити на сковороді з оливковою олією борошно з томатною пастою.

2). Додати дрібно нарізану м’яту і влити частину бульйону, як тільки томатно-борошняна маса почне загусати.

3). Нарізати дрібно цибулю і часник, обсмажити в каструлі з товстим дном на вершковому маслі, приправити спеціями.

4). Додати сочевицю, рис і булгур, червоний гострий перець. Залити бульйоном і водою.

5). Покласти томатну суміш, варити до повної готовності круп.

6). Пюрувати готовий суп занурювальним блендером

 

Вегетаріанські сосиски з квасолею і грибами

Вегетаріанські сосиски з квасолею і грибами

Подавати такі сосиски можна з томатною сальсою. Для її приготування нарізати дуже дрібно 3 помідори додати пропущений через прес часник і подрібнену кінзу. Приправити спеціями, заправити оливковою олією і лимонним соком.

Складові:

консервована квасоля – 200 г.

печериці – 100 г.

цибуля ріпчаста – 1 шт.

рослинне масло – 50 мл.

томатна паста – 1 ст.л.

паприка – 1 ч.л.

коріандр

борошно – 2 ст.л.

лимонний сік – 2 ст.л.

базилік – 1/2 пучка

сіль

чорний перець

Приготування:

1). Нарізати дрібно цибулю, гриби, обсмажити на сковороді з соняшниковою олією.

2). Додати томатну пасту, перемішати, згасити під кришкою хвилину. Зняти з вогню.

3). Злити воду з квасолі, додати до морквяно-грибний масі, пюрувати блендером.

4). Скачати ковбаски, викласти в рукав для запікання, готувати в духовці 10 хвилин при температурі 200 С.

 

Цвітна капуста баффало

Цвітна капуста баффало

Всім відомі крильця баффало. Сьогодні рецепт пряного кисло-солодкого соусу адаптували під багато продуктів, наприклад, дуже смачною виходить приготована таким чином цвітна капуста. Вегетаріанський варіант закуски нікого не залишить байдужим. Молоко повинно бути рослинним: мигдальне, вівсяне. 

Складові:

цвітна капуста – 700 г.

борошно – 100 г.

молоко – 200 мл.

паприка, сіль – по 1 ч.л.

сухий часник – 2 ч.л.

чорний мелений перець – ½ ч.л.

соус барбекю – 100 г.

мед – 1 ст.л.

вершкове масло – 50 г.

Приготування:

1). Розібрати цвітну капусту розберіть на суцвіття.

2). Закип’ятити воду у великій каструлі, додати сіль.

3). Покласти в воду капусту, після повторного закипання води, відкинути капусту на друшляк. Остудити.

4). З’єднати в глибокій мисці молоко з борошном, сіллю, перцем і часниковим порошком.

5). Занурити кожне суцвіття в масу, викласти на деко, застелене пергаментом.

6). Запікати чверть години при температурі 180 С.

7). Розтопити в сотейнику вершкове масло, додати соус барбекю, мед і паприку. Ретельно перемішати.

8). Змастити капустяні суцвіття соусом, запекти в духовці ще 10 хвилин.

 

джерело

TandiCook telegram