Українські домогосподарки, як правило, користуватися одним-двома ножами, які дуже зручні, наприклад, для чищення картоплі, але абсолютно не пристосовані для нарізки жилавого м’яса або відрізання філе риби.
І якщо раніше такий небагатий асортимент ріжучих інструментів на кухні був достатній з причини відсутності того самого м’яса в більшості будинків, то зараз ситуація з продовольством змінилася, а ставлення до ножів залишилося, на жаль, тим же. Більш того, навіть той, хто забажав замінити свій старий універсальний ніж набором з десятка нових ножів, зазвичай не може до кінця зрозуміти, навіщо йому стільки різних лез в будинку.
У підсумку, така покупка призводить до того, що 9 з 10 ножів стоять на столі в якості «меблів», а десятий використовується для нарізки всього і вся.
Якщо ж вам хочеться користуватися всіма ножами, то давайте розбиратися з призначенням незнайомих лез. І можливо після нашого пояснення ви зможете усвідомлено підібрати собі кілька дійсно корисних ножів, які будуть виконувати на вашій кухні не тільки декоративну функцію …
З чого почати?
Починати слід із знайомства з основними видами ножів. Ну а далі вже можна розбиратися, скільки ножів вам знадобиться в будинку, з якого матеріалу і який «системи» вони повинні бути.
Призначення ножів:
Хлібний ніж. Призначений для різання хліба, пирогів і тортів (в тому числі з листкового тіста). Лезо довге і товсте по всій довжині і ширині, кромка хвиляста (віддалено нагадує крайку пилки). Чудово пиляє будь-яку кірку і ріже будь-яку м’якоть. Таким ножем зручно обробляти кавун, диню або ананас.
Ніж для нарізки. З його допомогою можна нарізати скибочки будь-якої товщини з шинки, ковбаси, м’яса і риби. Лезо довге і вузьке, кромка рівна. Нарізка здійснюється за принципом: один рух – один скибка. На лезі такого ножа можна часто зустріти невеликі поглиблення, які запобігають налипання скибочок.
Філейний ніж. Має вузьке гнучке і дуже довге лезо, яке дозволяє одним рухом руки акуратно відокремити філе риби від кісток або відрізати рівний шматок м’яса (без жилок).
Овочевий ніж. Сюди входить цілих три види ножів: – з коротким прямим одинарним лезом і великою ручкою (для очищення овочів);
– з великою ручкою і середнього розміру лезом (для різання овочів);
– з двома лезами, повернених один до одного (дуже зручний для очищення овочів і фруктів).
Ніж-декоратор. У назві «зашифровано» і призначення даного ножа. Що стосується леза, то воно має опуклі зубці по всій довжині. Завдяки цим опуклостям, овочі (масло, тісто та інші продукти) при нарізці отримують не пряму, а хвилясту форму.
Ніж-пила. Даний інструмент потрібен для відпилювання шматочків від продуктів, які зазнали глибокого заморожування. Зовні його можна дізнатися за незвичним лезу, яке оснащено зубцями різної величини і форми.
На цьому зупинимося. І хоча в «природі» існує набагато більше видів ножів, для звичайної кухні досить і цих семи.
Скільки брати і як вибирати
Якщо вам хочеться купити обов’язково цілісний набір ножів, то сміливо можете це робити, однак знайте, що більшість з них за все життя буде використано лише 3-5 разів. Решту часу ножі будуть красиво стояти в стильній підставці (що теж непогано).
Ми ж в свою чергу рекомендуємо виходити з ваших кулінарних потреб, які підкажуть, які саме ножі вам реально знадобляться. До того ж краще купити кілька дійсно хороших ножів, ніж набір «посередній».
Безпосередньо в момент покупки кожен ніж слід потримати в руці, подумки зважити його і визначити, наскільки він зручний конкретно для вас. Якщо цього не зробити, то потім доведеться пристосовуватися, а це найшвидший шлях до старого універсального ножа. Воно вам треба?
А ось з приводу матеріалу, з якого повинен бути зроблений ніж, сказати щось певне досі складно. Тому в цьому питанні просто покладайтеся на власну інтуїцію.