Українські домогосподарки, як правило, користуватися одним-двома ножами, які дуже зручні, наприклад, для чищення картоплі, але абсолютно не пристосовані для нарізки жилавого м’яса або відрізання філе риби.

І якщо раніше такий небагатий асортимент ріжучих інструментів на кухні був достатній з причини відсутності того самого м’яса в більшості будинків, то зараз ситуація з продовольством змінилася, а ставлення до ножів залишилося, на жаль, тим же. Більш того, навіть той, хто забажав замінити свій старий універсальний ніж набором з десятка нових ножів, зазвичай не може до кінця зрозуміти, навіщо йому стільки різних лез в будинку.

У підсумку, така покупка призводить до того, що 9 з 10 ножів стоять на столі в якості «меблів», а десятий використовується для нарізки всього і вся.

Якщо ж вам хочеться користуватися всіма ножами, то давайте розбиратися з призначенням незнайомих лез. І можливо після нашого пояснення ви зможете усвідомлено підібрати собі кілька дійсно корисних ножів, які будуть виконувати на вашій кухні не тільки декоративну функцію …

З чого почати?
Починати слід із знайомства з основними видами ножів. Ну а далі вже можна розбиратися, скільки ножів вам знадобиться в будинку, з якого матеріалу і який «системи» вони повинні бути.

Призначення ножів:

Хлібний ніж

Хлібний ніж. Призначений для різання хліба, пирогів і тортів (в тому числі з листкового тіста). Лезо довге і товсте по всій довжині і ширині, кромка хвиляста (віддалено нагадує крайку пилки). Чудово пиляє будь-яку кірку і ріже будь-яку м’якоть. Таким ножем зручно обробляти кавун, диню або ананас.

Ніж для нарізки

Ніж для нарізки. З його допомогою можна нарізати скибочки будь-якої товщини з шинки, ковбаси, м’яса і риби. Лезо довге і вузьке, кромка рівна. Нарізка здійснюється за принципом: один рух – один скибка. На лезі такого ножа можна часто зустріти невеликі поглиблення, які запобігають налипання скибочок.

Філейний ніж

Філейний ніж. Має вузьке гнучке і дуже довге лезо, яке дозволяє одним рухом руки акуратно відокремити філе риби від кісток або відрізати рівний шматок м’яса (без жилок).

Ніж для м’яса

Ніж для м’яса. Форма леза вигнута, кромка рівна. На кінчику є потовщення, яке дозволяє без будь-яких труднощів справлятися з м’ясними «проблемами» (жилки, жорсткість).

Овочевий ніж

Овочевий ніж. Сюди входить цілих три види ножів: – з коротким прямим одинарним лезом і великою ручкою (для очищення овочів);
– з великою ручкою і середнього розміру лезом (для різання овочів);
– з двома лезами, повернених один до одного (дуже зручний для очищення овочів і фруктів).

Ніж декоратор

Ніж-декоратор. У назві «зашифровано» і призначення даного ножа. Що стосується леза, то воно має опуклі зубці по всій довжині. Завдяки цим опуклостям, овочі (масло, тісто та інші продукти) при нарізці отримують не пряму, а хвилясту форму.

Ніж-пила

 

Ніж-пила. Даний інструмент потрібен для відпилювання шматочків від продуктів, які зазнали глибокого заморожування. Зовні його можна дізнатися за незвичним лезу, яке оснащено зубцями різної величини і форми.

На цьому зупинимося. І хоча в «природі» існує набагато більше видів ножів, для звичайної кухні досить і цих семи.

Скільки брати і як вибирати
Якщо вам хочеться купити обов’язково цілісний набір ножів, то сміливо можете це робити, однак знайте, що більшість з них за все життя буде використано лише 3-5 разів. Решту часу ножі будуть красиво стояти в стильній підставці (що теж непогано).

Ми ж в свою чергу рекомендуємо виходити з ваших кулінарних потреб, які підкажуть, які саме ножі вам реально знадобляться. До того ж краще купити кілька дійсно хороших ножів, ніж набір «посередній».

Безпосередньо в момент покупки кожен ніж слід потримати в руці, подумки зважити його і визначити, наскільки він зручний конкретно для вас. Якщо цього не зробити, то потім доведеться пристосовуватися, а це найшвидший шлях до старого універсального ножа. Воно вам треба?

А ось з приводу матеріалу, з якого повинен бути зроблений ніж, сказати щось певне досі складно. Тому в цьому питанні просто покладайтеся на власну інтуїцію.