Помідори – чи не головне придбання, яке одержали кухні Старого Світу після відкриття Америки. Важко уявити, на що був би схожий наш світ, якби в ньому не існувало помідорів, але, на щастя, це не потрібно. Томати – реальність, дана нам у відчуттях.
- Вперше томати почали обробляти древні ацтеки та інки на початку восьмого століття нашої ери, до Європи вони вперше потрапили лише в середині шістнадцятого століття. Як і інші гості з Нового Світу, такі, як картопля та тютюн, томат відноситься до сімейства пасльонових.
- Подібно до інших рослин, привезених з нововідкритого континенту, помідор довгий час вважався отруйним. Не уникли цього забобону і американські колоністи. Жахлива помилка панувала над умами до 1820 року, коли полковник Роберт Гіббон Джонсон публічно з’їв відро томатів прямо на сходах суду в місті Салем, Нью-Джерсі. Двотисячний натовп, що зібрався на виставу, з подивом виявив, що відставний військовий зовсім не збирається вмирати в жахливих муках – і помідор став стрімко набирати популярність.
- Ацтеки називали цей плід “матль”, французи переробили назву на свій лад, отримавши знайомий кожному “томат”. Назва “помідор”, у свою чергу, походить з італійської і означає “золоте яблуко”. Втім, італійці – не єдині, хто порівнював помідор із яблуком: французи також називали його “яблуко кохання”, а німці – “райське яблуко”.
- Існує щонайменше 10 000 різновидів томатів. Найменший помідор має менше 2 сантиметрів у діаметрі, а найбільший досягає ваги майже 1,5 кілограма. Існують червоні та жовті різновиди томату.
- Біологічна приналежність плодів томату – справа заплутана. З погляду ботаніки помідор – ягода. У 1893 Верховний суд США ухвалив вважати помідори овочами, чому, втім, можна знайти і економічне підґрунтя: на відміну від фруктів, імпорт овочів обкладався митом. Суддя, який виніс рішення, зробив висновок: “З ботанічної точки зору томат, як і огірки і квасоля, є фруктом або ягодою, тому що росте на лозі і виростає з насіння. Але в звичайному розумінні споживачів зазначені вище фрукти є овочами, так як ростуть в городах у громадян, як картопля і капуста. разом з м’ясом і рибою і не є десертом, що відрізняє їх від фруктів”. 2001 року Євросоюз відновив історичну справедливість, принаймні у Старому Світі, розпорядившись вважати помідор фруктом. Втім, у побуті помідор все одно найчастіше вважають овочом.
- Якщо продовжувати розмову про фрукти, то томат впевнено тримає пальму першості: щорічно у світі виробляється понад 60 мільйонів тонн помідорів, що на 16 мільйонів перевищує обсяг виробництва бананів. Третє місце посідають яблука з 36 мільйонами тонн, за якими йдуть апельсини (34 мільйони тонн) та дині (22 мільйони тонн). Найбільше помідорів вирощують у Китаї – 16% загальносвітового обсягу виробництва.
- Томати не містять холестерину і багаті на клітковину, а також вітаміни A і C, при цьому найбільша концентрація вітаміну C міститься в желеподібній субстанції, що оточує насіння. Крім того, томати багаті на лікопін – органічний пігмент з групи каротиноїдів. Як і інші важливі амінокислоти, лікопін не виробляється людським організмом. З усіх каротиноїдів лікопін є найсильнішим антиоксидантом, і, у поєднанні з вітамінами C і E, захищає наш організм від руйнівної дії вільних радикалів. До того ж, вживання лікопіну запобігає раку та серцево-судинним захворюванням!
- Низька температура згубно впливає на томати, тому по можливості намагайтеся не зберігати помідори в холодильнику. Хороший помідор повинен бути м’ясистим, з гладкою шкіркою без вм’ятин та пошкоджень, яскраво-червоного або червоно-жовтогарячого кольору.
- Описувати сфери кулінарного застосування помідорів просто безглуздо – так багато. Основні – це приготування соусів і використання в салатах, хоча помідори можна їсти як самі по собі, свіжими, запеченими, тушкованими або обсмаженими на грилі, так і в багатьох стравах, що набувають від цього інтенсивного аромату та яскравої кольорової гамми.
- Крім того, помідор чудово переносить консервування – 68% кухарів вважають за краще використовувати консервовані томати, причому не тільки через зручність, але і завдяки більш насиченому аромату. До того ж корисні речовини засвоюються з таких помідорів набагато краще: півсклянки консервованих помідорів доставляють в організм у 3 рази більше лікопіну, ніж свіжий томат.
А ще помідори – чудова ілюстрація того, чому всім варто дотримуватися сезонного харчування: взимку вони настільки ж пластикові та несмачні, наскільки соковиті та солодкі влітку.












