Чому не зберігається гарбуз? Що робити, якщо гарбуз почав гнити?

Зібрати врожай гарбуза – це не проблема. А ось зберегти його цілим протягом зими під силу не кожному. Найнадійніший спосіб – це пустити овоч на переробку, але, враховуючи кількість та обсяг плодів, іноді це просто фізично неможливо, а тому зберігається врожай цілком. З гарбуза є чудовий рецепт – гарбузовий чізкейк.

Спробуймо розібратися, чому під час зберігання починає гнити гарбуз:

  • зібраний врожай раніше за визначений термін;
  • під час збирання пошкоджені плоди;
  • рослина хворіє;
  • зберігати гарбузи у невідповідних умовах.

Коли збирати гарбузи?

Якщо затягнути до морозів, то підмерзлий гарбуз тільки й залишиться, що пустити на переробку. Лежати він вже не буде. Тому варто зібрати овочі, у яких висохла і стала жорсткою плодоніжка, засохло листя на гілках, шкірка стала твердою та щільною, а колір повністю відповідає сортовим характеристикам.

Пошкодження

Якщо є глибокі подряпини на щільній шкірці, то їх потрібно обробити 3% розчином перманганату калію або зеленкою. Гарбуз зберігатиметься, але особливо затягувати не слід.

Зберігання

Важливо, щоб це було приміщення з гарною вентиляцією, вологість повітря 70-75%, плоди повинні лежати на полицях, не торкаючись один одного, а температура в сховищі 5-15 градусів тепла.

Гарбуз гниє

Зібравши зовні здорові овочі, будьте готові, що хвороба проявить себе пізніше. Розвитку патогенного середовища сприяє погана вентиляція та висока вологість. Тому гарбузи потрібно періодично оглядати та за наявності пошкодження відправляти плоди на переробку або утилізувати, щоб не згнив увесь урожай.