Гарбуз - цікаві факти та корисні властивості

Гарбуз – величний та ароматний овоч осені, з якого можна приготувати безліч страв. Я його запікаю в духовці, варю, смажу, подаю як основну страву, як гарнір, та навіть готую з нього десерти. Я дуже люблю з гарбуза готувати гарбузовий чізкейк. Гарбуз забарвлює наші страви в теплий оранжевий осінній колір та надає їм незрівнянного аромату.

Гарбуз має багату історію, його вирощували на індіанці ще 5 тисяч років тому. Страви з гарбуза можна зустріти в багатьох національних кухнях: нею ласують в Італії, Австрії, Швейцарії та Німечччині.

Цей невигадливий, на перший погляд, овоч містить у собі величезну кількість вітамінів і каротину, просто необхідних для людей, які страждають на серцево-судинні захворювання. Останнім часом гарбузова олія стала справжнім гастрономічним хітом у багатьох країнах світу. Адже вона не тільки має приємний смак і вишуканий аромат, а й містить у собі величезну кількість корисних речовин. В Італії, Словенії, Франції гарбузовим маслом люблять заправляти салати, а австрійці додають його як приправу до супів. Крім того, в деяких країнах гарбузове масло прийнято пити його вранці. Європейці влаштовують справжні полювання за гарбузовою олією, вишукуючи свіжіше та ароматніше.

Більш доступні, але не менш смачні та корисні ласощі – гарбузове насіння. Вони багаті жирами, білками, мінералами та вітамінами, особливо вітаміном Е та цинком.

Виявляється, природа створила величезну кількість різноманітних сортів цього овочу – великоплідних, твердокорих, мускатних (бувають і декоративні, але тут не про них), а готуються вони однаково.

Деякі з нас знають, що ароматна гарбузова м’якоть – просто криниця вітамінів. Є в ній і аскорбінова кислота, незамінна в період осінніх застуд, і вітаміни групи В, які не тільки впораються зі втомою, дратівливістю, безсонням і позбавлять від вугрів, а й зроблять ваше волосся пишним, а нігті міцним. Є в гарбузі вітаміни А та Е – головні борці зі зморшками, але й дуже рідкісний вітамін К, що впливає на згортання крові, який відсутній в інших овочах.

Завдяки високому вмісту рідкісного вітаміну Т, гарбуз можна вважати найкращим гарніром до страв з яловичини та свинини, оскільки вітамін Т не тільки сприяє засвоєнню важкої їжі, але й перешкоджає ожирінню. Напевно, саме за цю властивість гарбуз так люблять дієтологи, які рекомендують налягати на цей корисний овоч усім, хто давно мріє схуднути.

Запасатися на зиму цим чудо-овочем так, щоб не втратити її унікальних цілющих властивостей. У домашніх умовах гарбуз добре зберігається при температурі від 5 до 15 ° С. Але краще тримати в дальньому кутку, де прохолодно. У таких умовах гарбуз зберігає свої якості дуже довго, до весни. Для тривалого зберігання придатні плоди, що містять багато крохмалю. Обов’язкові умови тривалого зберігання гарбуза – гарна вентиляція та захист від сонячного світла. Плоди укладають на стелажі в один ряд плодоніжкою вгору так, щоб вони не стикалися один з одним.

А навесні, можна з радістю та вдячністю згадати про гарбуз, який допоміг вам зберегти гарну форму протягом довгої зими. Золотисте диво – щедрий подарунок природи.