Кому потрібно їсти ожину, а кому не можна їсти цю ягоду

Ожина – це смачна ягода, у складі якої міститься велика кількість корисних мікроелементів. Її активно використовують не лише у кулінарії, а й медицині. За допомогою плодів ожини можна позбавитися низки хвороб.

Які корисні властивості має ожина?

У медицині використовують усі частини цієї рослини. Фахівці стверджують, що свіжі ягоди здатні:

  • зміцнити імунітет;
  • нормалізувати функції організму;
  • покращити обмін речовин.

Також слід виділити їх жарознижувальні властивості. Це стало можливим завдяки біофлавоноїдам, які містяться у її складі. Деякі садівники використовують плоди на лікування ниркових хвороб чи захворювань сечового міхура.

Ожину використовують навіть при цукровому діабеті. З листя ожини можна приготувати хороші настої, які мають сильну сечогінну дію.

Ця ягода також сподобалася стоматологам. Фахівці радять полоскати рот за допомогою відвару, оскільки цей засіб допомагає при стоматиті або кровотечі ясен.

Яку шкоду може завдати ожина?

Ожина вважається корисною, але також потрібно враховувати протипоказання. До основних протипоказань відносять:

  1. У ягодах міститься велика кількість дрібних кісточок, тому від вживання краще відмовитися людям із захворюванням кишечника. Замінити ягоди можна соком із ожини.
  2. При гастритах не слід вживати більше 1 склянки соку на добу.
  3. Включати до раціону ожину також не варто за наявності деяких хвороб нирок. Сечогінна дія ягід сильно навантажує нирки.
  4. У деяких людей також зустрічається алергія на ягоди, яка проявляється у вигляді незначної висипки.
  5. У ягодах міститься багато кісточок, тому їх рідко дають дітям до 3-х років.

Якщо не зважати на ці протипоказання, то можна значно посилити існуючі проблеми.

Застосування ожини при різних хворобах

Існує безліч рецептів народної медицини. У рецептах використовуються не тільки ягоди, а й листя ожини. Ягоди допоможуть позбавитися таких проблем:

  1. Шлункова кровотеча. Для приготування відвару потрібно взяти 20 грам листя ожини. Їх заливають 200мл. кип’яченої води та залишають на 30 хвилин. Готовий відвар рекомендується вживати по 1 ложці 3 рази у день.
  2. Хвороби кишечника. Необхідно змішати чайну ложку календули та 2 ч. ложки листя. Листя заливають 200 мл. води та дають настоятися 2 години. Потім рідину проціджують і вживають по 1 ложці 3-4 рази у день.
  3. Невроз. Засіб добре допомагає при неврозі. Для приготування настою потрібно взяти 2 ст. ложки гілочок та листя. Потім їх заливають 500мл. води та варять протягом 15-20 хвилин. Приймати рекомендується по 50 мл 3 рази на добу.
  4. Зміцнення імунітету. Щоб зміцнити імунітет, не потрібно готувати настої. Фахівці рекомендують просто вживати по 50 мілілітрів соку ожини щодня. Замість соку також можна їсти по 100 г ягід.

Також необхідно враховувати, що за допомогою народних засобів складно досягти повного відновлення. При виявленні ознак хвороби краще поїхати на консультацію до лікаря.