Користь та шкода сливи: кому слід їсти, а кому краще відмовитися від вживання

Придбати сливи можна протягом усього року. Проте найсоковитіші та найсмачніші плоди продаються з початку травня і до вересня. При виборі якісних плодів необхідно враховувати кілька простих факторів:

  • віддавати перевагу слід тільки пружним фруктам;
  • виключіть наявність недозрілих плодів;
  • вибирайте плоди, які були вирощені у природних умовах;
  • відмовтеся від купівлі надто м’яких зливів.

Ці прості правила допоможуть вибрати якісні плоди, які потішать своїм смаком. У сливах міститься багато корисних компонентів. Проте деяким категоріям громадян краще відмовитись від вживання.

Які лікувальні властивості має слива?

Плоди сливи можна використовувати у свіжому чи сухому вигляді. Також ці плоди чудово підходять для приготування компоту. Сливи мають проносну дію, тому їх дозволяється використовувати при запорах або для очищення кишечника. Компот із слив допоможе позбутися запальних процесів. Пропоную дуже смачний рецепт пирога зі сливами.

При гепатитах сливи також будуть корисними для печінки. Плоди покращують стан пацієнтів з атеросклерозом та сприяють виведенню з організму холестерину та зайвої води. У складі міститься велика кількість харчових волокон, які сприяють покращенню травлення. Пектини у складі слив також виводять із організму радіоактивні речовини.

Деякі лікарі рекомендують включати до раціону сливи спортсменам. Калій, що міститься у складі, сприятиме скороченню м’язів після активних тренувань. Вживати в їжу потрібно лише дозрілі плоди. Незрілі сливи не принесуть жодної користі для організму.

Негативний вплив на організм

Фахівці стверджують, що надмірне вживання зливу може призвести до негативних наслідків. Багато людей часто стикаються з підвищенням кислотності у шлунку чи діареєю. Найчастіше шкода від фрукта пов’язані з непомірністю у вживанні.

За один прийом їжі рекомендується вживати трохи більше 6 великих плодів. Дотримання цих простих правил допоможе уникнути небажаних наслідків організму. Особливої ​​обережності у вживанні повинні дотримуватися наступних категорій громадян:

  1. Люди із цукровим діабетом. Основну небезпеку викликає велику кількість цукру у складі плодів.
  2. Протипоказанням також стане період загострення гастриту. Вживання слив призведе до підвищеної кислотності, що негативно позначиться на стані.
  3. При запальних захворюваннях суглобів. Також не варто вживати сливи, якщо є каміння у жовчному міхурі.
  4. Є плоди не слід за наявності індивідуальної нестерпності.
  5. У мам, що годують, сливи можуть викликати пронос, що призведе до швидкого зневоднення організму.

У дітей сливи можуть спричинити розлад кишечника. У віці до 3 років краще відмовитися від вживання плодів. Педіатри допускають лише додавання невеликої кількості сливового пюре.