В теплу пору року не дуже хочеться їсти гарячі та ситні страви, тому багато хто воліє перекушувати салатами зі свіжих сезонних овочів з додаванням заправок. І одне з перших місць у списку популярних салатів на літо займає те, що зроблено з огірків та помідорів. Нарізав їх, заправив сметаною чи майонезом, прикрасив зеленню – і можна вживати.
Але ця проста і смачна страва давно ставиться під сумнів з погляду користі для організму. Ось деякі міфи, пов’язані з огірково-помідорним салатом.
Перший – помідори і огірки, що вживаються разом, стимулюють в кишечнику процеси бродіння.
Це не зовсім так: неприємні відчуття можуть виникнути хіба що у людей із виразкою або синдромом подразненого кишечника.
А за відсутності подібних захворювань порція салату з помідорів з огірками ніякого здуття та вирування в животі не викличе.
Міф номер два – спільне вживання таких овочів, як огірки та помідори, сприяє утворенню шкідливих для нирок оксалатів.
І знову немає: це твердження сформоване шанувальниками алкалінової дієти та не має реальних підтверджень. На чому вона базується?
На тому, що нібито помідори – продукт, що закислює, а огірки – залуговливий. І при з’єднанні кислоти з лугами утворюються ті самі оксалати.
Але і помідори, і огірки мають швидше легку кислотність і майже на 95 відсотків складаються з рідини. Тому жодних шкідливих солей вони не утворюють.
Третій міф – огірки “вбивають” вітамін С, що міститься в томатах, тому ці овочі краще не змішувати в одному салаті.
Це помилкове судження: фермент аскорбіназу руйнує аскорбінову кислоту з помідорів лише за умови, що вони контактують із нарізаними огірками кілька годин поспіль. Звісно, салат зі свіжих овочів так надовго ніхто не залишить.
А потрапляючи до кишечника, аскорбіназа з огірків практично миттєво нейтралізується шлунковим соком. Так що повністю вітамін С із помідорів, що йдуть “в комплекті” з огірками, все одно не руйнується цим ферментом.
Виходить, що з’їсти в обід чи на вечерю трохи огірково-помідорного салату – гарна та корисна ідея? Так. Але все ж таки навіть спочатку корисний салат можна зробити ще корисніше.
Яким чином? Оскільки вітаміну С у помідорах не так багато в порівнянні з болгарським перцем або чорною смородиною, трохи збільшити кількість цієї речовини в салаті можна, додавши до овочів зелень. Підійде крес-салат, петрушка чи кінза. Втім, і болгарський перець у блюді теж доречний.
Є ті, хто для гостроти кладе в салат із помідорів та огірків цибулю. І вони дуже правильно роблять, тому що цибуля містить корисний біотин, необхідний волоссю і нігтям, а також антиоксидант під назвою квертецин.
Нарешті, щоб салат відповідав принципам збалансованого харчування, важливо підібрати і заправку певної калорійності.
Якщо дбаєте про стрункість, заправляти огірки та помідори в мисці найкраще нежирною сметаною або грецьким йогуртом, а тим, хто не боїться за фігуру, можна використовувати олії та соуси на його основі.