Де купувати овочі та фрукти? Як вибирати тільки якісні? А яких плодів і зовсім не повинно бути на прилавку? Ці питання хвилюють практичну кожну людину, яка збирається за покупками. Я підібрала для Вас відповіді на ці питання на популярні овочі та фрукти. А перевірені якісні продукти можна купити тут (на сайті Кулінарного дому «Ібіс»)

Як вибрати стиглий кавун?

Краще вибирати кавуни середнього розміру від 7 до 12 кг. Занадто великий кавун – швидше за все перестиг або містить багато нітратів. Маленький кавун може виявитися незрілим. Огляньте кавун з усіх боків. Поверхня повинна бути ціла, блискуча, без матового нальоту, без тріщин, надрізів, вм’ятин.

Стиглий кавун при легкому поплескуванні повинен видавати глухий звук. Стиглий кавун при невеликому натисканні на нього починає «хрустіти». Він може мати невелике жовте земляна пляма на боці. Занадто велика пляма говорить про нестиглі кавуна. На розрізі волокна стиглого кавуна повинні бути білого кольору, а якщо волокна жовтого кольору, то значить в кавуні багато нітратів.

Ніколи не вживайте в їжу кавун, який видає кислий запах. Запам’ятайте, що стиглий кавун повинен бути ще й солодким на смак, а не тільки мати червоний колір всередині, який можна легко зробити.

Якщо яблука сильно блищать, це означає, що їх обробляли воском?

Під час тривалого транспортування і зберігання імпортні фрукти, в тому числі яблука, зберігають якість і гарний зовнішній вигляд за рахунок нанесеного на них тонкого шару натурального воску. На свіжих яблуках присутній натуральне воскове покриття, яке вберігає плоди від висихання і втрати ваги.

Яблука ретельно миються в пакувальних цехах. Під час мийки видаляється близько половини власного захисного шару яблука, яке потім замінюється покриттям з натурального воску. Як правило, використовується карнубскій віск або шелак.  Натуральний або штучно нанесений віск під впливом тепла або вологи може виглядати як білуватий наліт на поверхні фруктів. Дослідження показали, що покриття яблук воском запобігає втраті вологи і зберігає споживчі якості фрукта.

Куди звертатися в разі, якщо на фруктах немає інформації про країні-виробнику?

Основна частина фруктів поставляється в великих упаковках (коробках, ящиках) і реалізується на вагу, для того щоб покупець міг сам своїми руками вибрати той плід, який йому подобається і взяти ту кількість, яка йому потрібна. Вся інформація про товар, завжди представлена ​​на упаковці (коробці, ящику). Якщо з якоїсь якихось причин Ви не виявили інформації про товар в торговому залі, сміливо звертайтеся до адміністрації магазину.

Чи можна вживати в їжу позеленілу картоплю?

Під дією сонячного світла в картоплі виробляється солонін, який відноситься до отрут і може викликати ракові захворювання. Їсти таку картоплю не можна!

А щоб картопля не зеленіла, її треба добре підгортати на грядках і зберігати в темному місці, в яке її поміщають відразу ж після просушування.

 

Коли краще купувати дині і кавуни?

Серпень і вересень традиційно вважаються періодом загального насолоди солодкої, освіжаючою м’якоттю кавунів і динь. Є висока ймовірність придбати нітратний кавун до середини липня і навіть до початку серпня. Кавуни та дині, куплені після середини серпня і у вересні, вважаються найбільш безпечними.

Цей сезон також добре підходить для покупки вітчизняного ґрунтового томата й огірка, які ідеальні для заготовок на зиму.