Петрушка: чим корисна та що вона лікує

Листя петрушки додають до різних страв: салати, супи, гарніри, соуси, смузі і т.д. Ми звикли до неї з дитинства і рідко замислюємося про корисні властивості цієї рослини. А їх чимало.

Медики та дієтологи радять віддавати перевагу зелені, яка традиційна для нашої місцевості, тому що вона звична для нашого організму і може дати йому більше необхідних речовин, ніж екзотичні плоди.

Чим багата петрушка?

Вона є джерелом цінних вітамінів (А, В1, В2, С, Е, К, РР) та мікроелементів, таких як сірка, залізо, йод, магній, кальцій, мідь, фтор, хлор, марганець, цинк, калій, натрій, фосфор.

Вона також багата на нікотинову та аскорбінову кислоту, ретинолом, фітонцидами та флавоноїдами, каротином, тіаміном, рибофлавіном.

У 100 грам петрушки є 53 ккал, 4.4 г білка, 0, 4 г жиру, 7.4 г вуглеводів (з них цукру – 4,8 г), 4, 2 г клітковини. Глікемічний індекс петрушки -15.

Щоб на вашу тарілку потрапило більше вітамінів та інших цінних інгредієнтів, слід нарізати свіжу петрушку безпосередньо перед вживанням.

Лікувальні властивості петрушки

Корисна для очей. У 100 грам петрушки міститься 5300 мікрограмів провітаміну А. Бета-каротин (провітамін А, попередник вітаміну А) захищає рогівку від висихання, знижує ризик курячої сліпоти. 7 г дрібно порізаної петрушки (приблизно 2,5 ст. л) покривають частину добової потреби у бета-каротині.

Знижує тиск. Петрушка багата калієм та має сечогінні властивості. Ці два фактори допомагають знизити артеріальний тиск і боротися із затримкою рідини.

Заспокоює шлунок. Ефірні олії петрушки можуть допомогти при болях у шлунку та заспокоїти роздратований кишечник. Петрушка зменшує печію та неприємне почуття повноти у шлунку, допомагає при розладах травлення, таких як метеоризм чи запор.

Допомагає запобігти діабету. Дослідники виявили, що петрушка містить дві речовини, що позитивно впливають на метаболізм інсуліну. Флавоноїди, що містяться в петрушці, допомагають запобігти виникненню діабету, що робить її чудовим вибором для людей, у яких діагностовано переддіабет.

Позитивно впливає на сечовий міхур. Петрушка багата на ефірні масла. Важливою з цих олій є апіол (камфора петрушки) і міристицин, які ефективні при циститі та інших захворюваннях сечовивідних шляхів.

Підтримує імунну систему. У петрушці багато вітаміну С, у 100 г міститься близько 160 мг. Якщо ви іноді посипаєте їжу невеликою кількістю петрушки, користь від цього є, але не дуже велика. Корисніше змішати свіжу петрушку з салатом або приготувати песто з неї.

Бальзам для клітин. Частка вітаміну Е в петрушці вражає – майже 3,5 мг на 100 р. Вітамін Е грає вирішальну роль захисту клітин організму від шкідливих вільних радикалів.

Освіжає дихання. Жування свіжої зелені запобігає неприємному запаху з рота, хлорофіл і ефірний аніол освіжають дихання.

Корисна для шкіри. У 100 грам зелені міститься 50% денної потреби кремнію, який допомагає організму виробляти колаген, він необхідний для підтримки пружності.

Отже, при регулярному споживанні зелені шкіра довше залишиться без зморшок. Листя петрушки прикладають до місць укусів комарів, бджіл.

Кому петрушка шкідлива?

Петрушку не слід вживати людям, які мають серйозні проблеми з нирками, такими як гостра або хронічна ниркова недостатність або нефротичний синдром (проявляється набряками та значною втратою білка з сечею).

Петрушка містить велику кількість вітаміну К, який може взаємодіяти з антикоагулянтами, тому людям, які приймають варфарин, слід обмежити споживання петрушки.

З обережністю слід вживати петрушку та при серцевих аритміях. Аніол у петрушці може вплинути на матку, викликати або посилити скорочення, тому вагітним вживати петрушку слід з обережністю.