Яйця, мабуть, один із найчастіших інгредієнтів у найрізноманітніших стравах. Вони хороші і у випічці, і в м’ясних стравах, і власними силами. Ми маємо справу з яйцями дуже часто, тому варто ознайомитись із властивостями цього продукту ближче.
Маркування яєць
Курячі яйця мають двозначне маркування, яке залежить від розмірів яйця та часу виробництва. Перший символ означає допустимі терміни реалізації та зберігання яєць: буквою Д маркуються дієтичні яйця, які мають бути реалізовані протягом 7 днів, а буквою С – столові, що реалізуються протягом 25 днів з дня виробництва.
Другий символ позначає категорію яйця і залежить від ваги:
- Дрібні (М) — від 35 до 44,9 г.
- Друга категорія (2 або S) — від 45 до 52,9 г.
- Перша категорія (1 або M) — від 53 до 62,9 г.
- Вища категорія (0 або L) — від 63 до 72,9 г.
- Відбірні (В або XL) — 73 г і вище.
Факти про яйця
- Колір шкаралупи яйця залежить від породи курки та її раціону. На харчову цінність чи особливості кулінарної обробки не впливає.
- Якщо ви помітили на жовтку цятка крові – не поспішайте лякатися та викидати яйце. Синці з’являються в тому випадку, якщо під час формування яйця в організмі курки кровоносна судина прорвалася на поверхню. Така цятка легко забирається кінчиком ножа.
- Яйця рекомендується зберігати в холодній частині холодильника (але, зрозуміло, не в морозилці).
- Яйця кімнатної температури при збиванні дають більший об’єм, тому при приготуванні суфле, бісквітів або пирогів рекомендується виймати з холодильника за півгодини до початку приготування. Натомість холодні яйця простіше розділити на жовтки та білки.
- Якщо у вас залишилися цілі невикористані жовтки, ви можете 2 доби зберігати їх у холодильнику, заливши холодною водою.
- Зайві білки можуть зберігатися у закритій ємності у холодильнику до 4 днів.
- Варені круті яйця можуть зберігатися у холодильнику до тижня.
- Варити крутіше краще не найсвіжіші яйця – з них набагато легше знімати шкаралупу.
Заморожування яєць
Як і багато інших продуктів, яйця можна успішно заморожувати. Це особливо зручно, якщо ви не розрахували необхідний обсяг яєць або використовували тільки жовтки або тільки білки.
Заморожувати яйця необхідно в ємностях, що щільно закриваються. Білки заморожуються без попередньої підготовки. У жовтки, для збереження якості, необхідно змішувати із сіллю або цукром, залежно від того, яку страву ви потім збираєтеся з них готувати. Змішуємо з розрахунку: на 4 жовтки – 1/8 ч.л. солі або 1,5 ч.л. цукру. Розморожувати у холодильнику.
Перевірка на свіжість
Якщо на яйцях немає маркування з датою, ви можете приблизно встановити рівень їх свіжості двома способами:
1). Розбийте яйце. Якщо у нього круглий та густий жовток та прозорий білок – яйце свіже. Якщо жовток розплющений, а білок рідкий – яйце старе (не одно «зіпсоване»).
2). Не розбиваючи яйце, покладіть його у склянку із холодною водою. Свіже яйце залишиться лежати на дні склянки або прийме вертикальне положення, старе яйце спливе.