Як правильно варити рис?

Питання правильного та оптимального варіння рису порушується дуже часто. В цій статті спробуємо просто та легко дати роз’яснення як правильно варити рис.

Для початку пара слів про миття рису. У більшості випадків рис промивання не потребує – особливо це стосується пропареного рису. Він проходить певну обробку перед фасуванням. У цьому випадку додаткове промивання видаляє з рисинок крохмальний наліт, який містить багато корисних речовин – саме вітамін В12, нікотинову кислоту та залізо. Але певні сорти рису – на зразок жасмину, басматті чи рису для суші – мити потрібно.

А тепер безпосередньо до варіння. Є два способи варіння рису – метод занурення та метод вбирання.

Метод занурення дуже простий

У каструлю наливається велика кількість води та солиться до смаку. Рис може завантажуватися як у холодну, так і киплячу воду. Крупа вариться доти, доки не досягне готовності, після чого зайва вода просто зливається. Мінус такого способу полягає в тому, що частина корисних речовин із рису йде у воду. Цей метод є найпростіший та найшвидший.

Метод вбирання дещо складніший технічно

Крупа заливається холодною водою з додаванням солі і, за бажанням, олії, на сильному вогні доводиться до кипіння, а потім вариться певну кількість часу на маленькому вогні під закритою кришкою. Вода, обсяг якої розраховується залежно від сорту та кількості рису, частково вбирається, а частково випаровується. За рахунок цього рис зберігає практично всі корисні речовини. Для варіння таким способом варто озброїтися мірною чашкою та таймером. До речі, цей метод незамінний при варінні рису для суші.