З точністю можна сказати, що свіжа зелень завжди краще та ароматніше. Але у певних ситуаціях заморожена зелень може дуже виручити – наприклад, коли потрібно зберегти надлишки (купили багато чи в особистому городі видався великий урожай). Якщо трави не лежали, більшу частину аромату все ж таки вдасться зберегти.
Що заморожувати?
Морозити можна практично будь-які пряні трави. З того, що найчастіше використовується в приготуванні в побуті, тільки базилік та м’ята не особливо добре переносять заморозку – вони темніють та сильно втрачають аромат.
Як заморожувати?
Свіжі трави перебираємо – викидаємо все, що зав’яло та пожовкло. Потім миємо та обсушуємо – за допомогою центрифуги для салату або за допомогою паперових рушників. Потім сортуємо, нарізаємо, при необхідності змішуємо (якщо ви хочете зробити готову суміш, яку потім відразу додаватимете в страву).
Заморожуємо крижані кубики
Дуже зручно заморожувати подрібнену зелень у формах для льоду. Заготовлену таким чином зелень потім зручно дозувати, плюс її можна додавати, скажімо, супи без попередньої розморозки. Для цього підготовлені трави дрібно нарізаємо, розкладаємо формочками і заливаємо водою доверху. Якщо ви використовувати зелень для супів, то можете залити її не водою, а легким бульйоном – курячим, рибним або овочевим. Заморожені кубики витрушуємо з форм та кладемо в пакети з зіп-застібкою або загортаємо кожен кубик у фольгу. Вочевидь, всі заморожені трави варто підписати, так як у замороженому вигляді вони можуть бути схожими візуально.
Заморожуємо в пакетах та контейнерах
Якщо ви хочете заморозити трави повністю, не подрібнюючи, скористайтеся пакетами для заморозки. Складіть трави в пакет із зіп-застібкою, герметично закрийте та заморозьте. Велику кількість нарізаної зелені можна заморозити в пластикових контейнерах і в них потім і зберігати. Якщо вам ліньки різати, ви можете заморозити зелень на піддоні, а потім розтерти (у замороженому вигляді це зробити дуже просто) і знову відправити в морозилку – вже в контейнерах.
Заморожуємо окреме листя
Такий варіант заморозки більш рідкісний, ніж два попередні. У такий спосіб добре заморожувати, наприклад, шавлій, черемшу, м’яту та інші трави, які темніють при нарізці. Беремо листи пергаментного паперу, змащуємо олією і укладаємо між ними листя. Стопку акуратно обертаємо фольгою, маркуємо та заморожуємо. Зберігати заморожену зелень можна до року. Але враховуйте, що з часом аромат стає дедалі слабшим.