Складові
- Мука 300 г
- Масло 150 г
- Молоко 2–3 ст. л.
- Оцет 1 ч. л.
- Яйце 1 шт.
- Сіль
Листкове тісто універсальне. Воно служить прекрасною основою як для тістечок і тортів, так і для пирогів і пиріжків з несолодкої м’ясний або овочевий начинкою.
Приготування
1На суху чисту поверхню насипте 150 грамів борошна гіркою. У центрі зробіть поглиблення, розбийте туди яйце, додайте оцет, молоко і сіль.
2Ретельно перемішайте інгредієнти і замісити тісто до утворення бульбашок.
Вершкове масло наріжте на дрібні шматочки і додайте в нього борошно, що залишилося. Все перемішайте і замісіть тісто. Довго вимішувати тісто не потрібно.
3Перше тісто розкачати тонким шаром, в його середину покладіть тісто з маслом і загорніть у вигляді конверта.
4Розкачайте тісто в напрямку від себе, присипте його борошном, складіть втричі і приберіть в холодильник на 30 хвилин.
5Розкачайте тісто ще 4 рази, після кожного розкачування складаючи тісто втричі і відправляючи охолоджуватися на 10 хвилин.
6Розділіть тісто на частини, наповніть начинкою.
Випікайте в заздалегідь розігрітій до 220 градусів духовці.
Поради
1Сіль, оцет і лимонна кислота впливає на якість, пружність і смак тесту. Тому строго дотримуйтеся кількості, зазначеного в рецепті.
2Молоко покращує смак тесту, але погіршує його еластичність. Тому розбавте молоко водою в пропорції 1: 1.
3Масло для тесту повинно бути охолодженим, а не замороженим – тверді шматки будуть рвати тісто, а не втручатися в нього.
4Чим більше разів ви розкотите тісто, тим більше вийде в ньому шарів.
5Розгортати тісто потрібно з рівномірним тиском, в напрямку від себе. Не виходьте за краї тіста, щоб не пошкодити структуру шарів.
6Перед відправкою тесту в духовку зробіть на його поверхні надрізи, які допоможуть виходити пару.
7Випікайте вироби з листкового тіста при температурі не нижче 220 градусів. При більш низькій температурі шари не піднімуться, а при високій – випічка підгорить.