Смажене на багатті м’ясо – це щось особливе. Дома, в духовці і навіть на аерогрилі ніколи не приготувати такого ароматного, підсмаженого шашлику, як на вугіллі багаття, розведеного на березі річки в найближчому лісі. А щоб м’ясо виходило м’яким і ніжним, на світлі придумані маринади. Маринад – це суміш приправ, рослинних масел і натуральних продуктів, що містять кислоти. Витримане в маринаді м’ясо набуває м’яку консистенцію і аромат, обумовлений інгредієнтами маринаду. Для свинини, яловичини і баранини маринади роблять насиченими, тоді як маринади для птиці і риби повинні бути більш делікатними і ніжними. Чим жорсткіше м’ясо, тим довше потрібно витримувати його в маринаді. Сіль класти в маринади не рекомендується, так як гіпертонічний розчин просто «висмокче» з м’яса весь сік, і шашлик вийде сухим. З цієї ж причини не слід робити маринад і занадто «кислим».