Зимовим зберіганням яблук, груш, винограду, картоплі, моркви та іншого врожаю нікого не здивувати. При дотриманні рекомендованої технології добре зберігаються свіжими навіть ті овочі, ягоди або фрукти, які складно назвати лежання. Бажаючим проекспериментувати пропоную дізнатися, чи можна зберегти кавун до Нового Року в домашніх умовах в квартирі. Пропоную всі можливі варіанти і нюанси зберігання.
Свіжий кавун можна знайти в супермаркеті, але не можна знати напевно, звідки привезена ягода, як її вирощували, не проходила вона хімічну обробку. Ціна на несезонні овочі і фрукти не радує, а витрат до Нового року і без того багато. Щоб виключити всі ризики і неприємності краще зберегти смугасту ягоду самостійно, тим більше способів багато. Для початку дамо кілька порад, як вибирати плоди:
- вага від 4 до 5 кілограм;
- на шкірці не повинно бути навіть мікроскопічних пошкоджень, це можуть бути надколи, вм’ятини, подряпини;
- взимку плоди не пристигаючі, тому зупиніть вибір на дозрілих, але не переспілих (вони зберігаються не більше 4 днів);
- беріть «жіночі» ягоди з широким ореолом на протилежному боці від плодоніжки, при легкому постукуванні повинен бути чути глухий звук. Хвостик і місце, де був бутон повинні бути підсохлими;
- якщо ви хочете відправити на зберігання ягоду зі своєю грядки, які не удобрюйте посадки стимуляторами (прискорювачами) зростання. Збирайте врожай в сонячну погоду, перед збором не поливати посадки, перевозите плоди дуже акуратно, щоб не залишити ушкоджень;
- при покупці візьміть спочатку один кавун для перевірки партії. Жовтуваті волокна в м’якоті будуть ознакою того, що поля обробляли хімікатами. Опустіть шматочок кавуна в прозорий стакан з холодною водою, рідина при змішуванні з соком, а також м’якоть повинні стати мутнуватими, якщо відтінок навпаки, став яскраво-червоним, це ознака нітратів. У разі, коли м’якоть розсипчаста (цукрова), значить ягоди не буде лежанням;
- кавуни, які продають в супермаркетах, надходять на склад недозрілими, краще вибирати їх на ринку, але тільки не уздовж дороги, де ягода вбирає важкі метали з вихлопних газів;
- якщо на боці є пляма (місце на якому плід лежав на землі), воно повинно бути жовтуватим. Біляста плямочка – ознака нітратів. На небажані хімічні складові м’якоті вкажуть розмиті лінії і мутнуватий забарвлення шкірки. У хорошого плоду смужки чіткі, колір насичений, а шкурка глянсова.
При покупці на ринку, беріть плоди, які лежать в середині загальної купи, верхні підпадають під вплив сонячних променів, а нижні найчастіше пошкоджені.
Для зимового зберігання підходять різновиди з щільною шкіркою, дозрівають з початку до кінця вересня (пізні терміни): Холодок, Чорний принц, Астраханський смугастий і мармуровий, Поповка, Пекінська радість селянська і Волзький. Непогану лежкість проявляють Десертний, Меланія, Чорний принц, Весняний, Кущовий і Биковський. Дуже добре зберігаються до нового року нові безнасінні гібриди – Червовий король, Пата Негра, Роял Меджесті і ін.
В яких умовах можна зберігати кавуни?
Технологія зберігання має на увазі підбір хорошого кавуна і організацію найкращих умов. Важливі такі фактори, як температура повітря, освітлення, рівень вологості і спільне розташування з іншими продуктами. Баштанники стверджують, якщо зберігати кавун до нового року дотримуючись усіх правил, він залишиться таким же соковитим, солодким, як ніби тільки зірваний з грядки, ягода збереже типовий аромат. Що потрібно враховувати:
- оптимальна температура + 2-6 градусів (можливо короткострокове підвищення до 10 градусів). Недотримання норми загрожує закисання м’якоті, вона перетвориться в кашку з ватнообразною структурою або стане схожа на кисіль, придбає неприємний аромат;
- вологість в приміщенні притримуйте на рівні 60-85%, при найменшому зниженні або підвищенні позначки ягода почне підсихати, всередині утворюються порожнечі;
- плоди потрібно регулярно перевертати, а також оглядати їх на наявність загнивання і плям, пошкоджені екземпляри відразу прибирають, так вийде зберегти інші;
- кавуни складають окремо від цибулі, моркви, буряка і капусти, але найгіршим сусідом буде картопля;
- вибране місце для зберігання повинно бути темним з хорошою системою вентиляції. Приміщення потрібно періодично провітрювати, але так, щоб не змінювався мікроклімат.
Перед відправленням на зберігання плоди потрібно на добу укутати в бадилля, шкірочка віддасть зайву вологу. Ризик появи попрілостей зведеться до мінімуму.
Кавуни не люблять жорстких поверхонь, коробки або стелажі встеляли перепрілими дрібними тирсою або соломою. Всі маніпуляції: переноска, перевертання або огляд проводите в м’яких рукавицях. Кожному плоду виділіть своє місце, якщо скласти їх занадто щільно, вони пролежать не більше 15 днів. При спільному зберіганні (в подовженому ящику або на полиці) плоди у своєму розпорядженні на невеликій відстані – близько 5 см.
У заміському будинку варіантів і місць для зберігання багато: горище, прохолодна передпокій або передбанник, але найкращі результати будуть при опусканні плодів в підвал або льох. Можна використовувати господарські приміщення – літню кухню, утеплений сарай або гараж. У міській квартирі відповідних місць дуже мало, створити оптимальний мікроклімат в нечисленних відведених для процедури куточках непросто, тому зберігати кавуни в домашніх умовах складніше.
Тару з плодами можна розташувати на лоджії або балконі (заскленому), в верхніх полицях шафи, в коморі або у ванній кімнаті. В крайньому випадку, при наявності вільного місця – в холодильнику. Будьте уважні, при звичайній кімнатній температурі ягода зберігається не більше 30-45 днів. У квартирі багато кавунів заготовити не вийде, тому до процесу варто поставитися з підвищеною увагою.
Для упаковки кавунів не можна застосовувати глянцевий папір. Парафін є продуктом нафтопереробки, вибравши такий спосіб перевіряйте плоди дуже ретельно. При наявності дрібних подряпин на шкірці речовина проникне в м’якоть, це може привести до серйозного отруєння.
Не всі описані способи дозволяють перевіряти ягоди на наявність пошкоджень, але, по можливості, це потрібно робити хоча б раз на тиждень. У різних джерелах пропонують мити і протирати кавуни перед закладкою на зберігання, цього робити не можна категорично. Процедура зменшує шанси на успіх, так як без природного захисного шару на шкірці втрачається стійкість до негативних факторів. Спочатку вибирайте найчистіші плоди.
Зберегти кавун до середини зими цілком можливо, однак це зажадає зусиль і часу. Дотримуйтесь всі рекомендації, врахуйте нюанси і хитрощі, тоді свіжий, соковитий і солодкий кавун на новорічному столі порадує вас і обов’язково здивує гостей. Не варто сподіватися на хороший результат, якщо у вас немає можливості організувати оптимальні умови для зберігання, на жаль, всі старання будуть марні.