Ми звикли, що більшість супів їдять в розігрітому вигляді, але, виявляється, є досить багато супів, які прийнято вживати холодними. Це знамениті окрошка і борщ, які чудово підходять для обіду в спекотний літній день. Поділюся з вами найсмачнішими рецептами холодних супів.
Окрошка
Окрошка – одне з найзнаменитіших холодних страв. Завдяки різноманітності овочів, трав і м’ясних виробів, що входять до складу цього холодного супу, а також, справжнього квасу, окрошка отримує той самий, індивідуальний смак, який є тільки у цій страви.
Складові:
квас – 1 л.
ковбаса – 400 гр.
яйце – 5 шт.
картопля велика – 2 шт.
редис – 5 шт.
огірок – 4 шт.
зелена цибуля – 15 гр.
кріп свіжий – 15 гр.
сметана – 100 гр.
сіль
перець чорний
цукор
хрін
гірчиця
Приготування:
1. Відваріть картоплю в мундирі, остудіть і очистіть. Зварити курячі яйця круто і очистити від шкаралупи.
2. Нарізати всі овочі, ковбасу або м’ясо соломкою, огірки попередньо очистити від шкірки.
3. Курячі яйця натерти на дрібній тертці.
4. Кріп і зелену цибулю дрібно нарізати.
5. У порційну тарілку покласти по 2 ст. ложки підготовлених: картоплі, огірків, м’ясних виробів, курячих яєць. Налити квас і покласти по 1 столові ложки зеленої цибулі і кропу.
6. Зверху додати 1 ст. ложку сметани, хрін, гірчицю, сіль, перець і цукор за смаком. Окрошка готова.
Борщ
Складові:
вода – 1 літр
буряк відварна – 500 гр.
картопля відварна – 2 шт.
огірки – 4 шт.
яйце відварене круто – 5 шт.
редис – 6 шт.
ковбаса – 400 гр.
кріп – 10 гр.
зелена цибуля – 10 гр.
оцет яблучний – 1 ст.л.
лимон (сік) – 1 шт.
цукор – 3 ч.л.
сіль
перець чорний мелений –
гірчиця –
хрін –
сметана – 100 гр.
Приготування:
- Відварити картоплю і нарізати кубиками, зварені круто яйця натерти на дрібній тертці, овочі і ковбасу нарізати соломкою. Дрібно нарізати кріп і зелена цибуля. Натерти відварну буряк.
- У натертий буряк налити 1 літр мінеральної води, додати сіль, цукор, мелений чорний перець, оцет і лимонний сік, довести маринад на смак.
- У тарілку налити два ополоника бурякового маринаду, викласти в однакових пропорціях картопля, огірки, яйце, редис, ковбасу, кріп і зелена цибуля.
- За бажанням додати сіль, мелений перець, хрін, гірчицю. Подавати зі сметаною. При бажанні можна додати лід. Смачного! Оригінальний рецепт шукайте за посиланням.
Гаспачо
Ще один відомий холодний суп. Гаспачо готується в самих різних варіаціях, тому кожен може знайти собі рецепт цього супу, який припаде йому до душі. По суті гаспачо – це той же суп-пюре, який подається до столу охолодженим. При подачі потрібно обов’язково покласти в суп хрусткі сухарики.
Складові:
Помідори – 4 шт
Огірок – 1 шт
болгарський перець червоний – 1 шт
болгарський перець жовтий – 1 шт
цибуля червоний – 1 шт
часник – 2 зубчика
лимон
оливкова олія – 2-3 ст.л
томатний сік
табаско соус
зелена цибуля, кріп, сухарики
Приготування:
- Помідори покласти в миску, залити окропом на 2-3 хвилини, потім воду злити. З помідор зняти шкірку, порізати на 4 частини.
- Перці почистити від насіння, порізати.
- Огірок очистити від шкірки і також порізати.
- У блендер покласти помідори, перець, огірок, червона цибуля, часник і подрібнити до консистенції пюре, потім додати сік половини лимона, оливкова олія, соус Табаско-2-3 краплі, при бажанні можна додати томатний сік, ще раз збити.
- Поставити в холодильник на 1 годину.
- Готовий суп посипати зеленню, подавати з сухариками.
Ботвінья
Складові:
риба – 500 г
буряк – 2 шт.
огірки – 2 шт.
сік лимона – 1/2 шт.
бурячиння – 150 г
щавель – 125 г
шпинат – 125 г
кропива – 150 г
зелена цибуля – 30 г
кріп – 30 г
буряковий відвар – 250 мл.
рибний бульйон – 250 мл.
квас білий – 250 мл.
квас хлібний – 500 мл.
сіль – 1,5 ч.л.
цукор – 1 ст.л.
гірчиця – 1/2 ч.л.
хрін – 1 ч.л.
мелений перець 1/2 ч.л.
лимонний сік -1/2 лимона
Приготування:
- Буряк ретельно промити і відварити до готовності, відвар процідити для основи ботвіньї.
- Довесті до кипіння 1 літр води, додати 1 ч. Ложку солі і 2 лаврових листки, відварити шматочки риби протягом 2 хв., Дістати рибу з бульйону і остудити. Бульйон остудити і процідити для основи ботвіньї.
- В киплячу воду опустити шпинат і бланшувати 30 секунд, дістати з води і остудити. Потім бланшувати щавель і бурякове бадилля по 30 секунд. Листя кропиви і черешки бурякової гички бланшувати по 1 хвилині, потім дрібно нарізати.
- Огурци, варений буряк і підготовлені черешки бурякової гички нарізати дрібними кубиками. Дрібно нарізати кріп, петрушку і зелену цибулю.
- Змішати в одній мисці нарізані бадилля, огірки, буряк, петрушку і кріп.
- Готовимо основу для ботвіньї: налити в миску квас білий і темний, буряковий відвар, рибний бульйон. Додати сіль, цукор, гірчицю, хрін і лимонний сік, все ретельно перемішати.
- У порційну тарілку викласти підготовлені овочі і бадилля, залити підготовленою основою для ботвіньї.
Таратор
Складові:
йогурт натуральний (або кефір) – 1 скл.
огірок – 1 шт.
часник – 0,5 зуб.
солодкий перець (невеликий) – 0,25
оливкова олія – 0,5 ст.л.
зелень (порізана) – 1 ст.л.
сіль
суміш перців (млин)
лимонний сік
Приготування:
- Огірок очистити від шкірки.
- Порізати огірок і часник кубиками.
- Додати зелень. Подрібнити блендером.
- Влити йогурт, додати оливкове масло, суміш перців, сіль і порізаний солодкий перець.
- Пробити блендером.
- За бажанням, додати лимонний сік.
- Прикрасити скибочками огірка, солодким перцем і зеленню.