Холодні супи для спекотного літа

Ми звикли, що більшість супів їдять в розігрітому вигляді, але, виявляється, є досить багато супів, які прийнято вживати холодними. Це знамениті окрошка і борщ, які чудово підходять для обіду в спекотний літній день. Поділюся з вами найсмачнішими рецептами холодних супів.

Окрошка

Холодні супи для спекотного літа

Окрошка – одне з найзнаменитіших холодних страв. Завдяки різноманітності овочів, трав і м’ясних виробів, що входять до складу цього холодного супу, а також, справжнього квасу, окрошка отримує той самий, індивідуальний смак, який є тільки у цій страви.

Складові:

квас – 1 л.

ковбаса – 400 гр.

яйце – 5 шт.

картопля велика – 2 шт.

редис – 5 шт.

огірок – 4 шт.

зелена цибуля – 15 гр.

кріп свіжий – 15 гр.

сметана – 100 гр.

сіль

перець чорний

цукор

хрін

гірчиця

Приготування:

1. Відваріть картоплю в мундирі, остудіть і очистіть. Зварити курячі яйця круто і очистити від шкаралупи.

2. Нарізати всі овочі, ковбасу або м’ясо соломкою, огірки попередньо очистити від шкірки.

3. Курячі яйця натерти на дрібній тертці.

4. Кріп і зелену цибулю дрібно нарізати.

5. У порційну тарілку покласти по 2 ст. ложки підготовлених: картоплі, огірків, м’ясних виробів, курячих яєць. Налити квас і покласти по 1 столові ложки зеленої цибулі і кропу.

6. Зверху додати 1 ст. ложку сметани, хрін, гірчицю, сіль, перець і цукор за смаком. Окрошка готова.

 

Борщ

Холодні супи для спекотного літа

Складові:

вода – 1 літр

буряк відварна – 500 гр.

картопля відварна – 2 шт.

огірки – 4 шт.

яйце відварене круто – 5 шт.

редис – 6 шт.

ковбаса – 400 гр.

кріп – 10 гр.

зелена цибуля – 10 гр.

оцет яблучний – 1 ст.л.

лимон (сік) – 1 шт.

цукор – 3 ч.л.

сіль

перець чорний мелений –

гірчиця –

хрін –

сметана – 100 гр.

 

Приготування:

  1. Відварити картоплю і нарізати кубиками, зварені круто яйця натерти на дрібній тертці, овочі і ковбасу нарізати соломкою. Дрібно нарізати кріп і зелена цибуля. Натерти відварну буряк.
  2. У натертий буряк налити 1 літр мінеральної води, додати сіль, цукор, мелений чорний перець, оцет і лимонний сік, довести маринад на смак.
  3. У тарілку налити два ополоника бурякового маринаду, викласти в однакових пропорціях картопля, огірки, яйце, редис, ковбасу, кріп і зелена цибуля.
  4. За бажанням додати сіль, мелений перець, хрін, гірчицю. Подавати зі сметаною. При бажанні можна додати лід. Смачного! Оригінальний рецепт шукайте за посиланням.

 

Гаспачо

Холодні супи для спекотного літа

Ще один відомий холодний суп. Гаспачо готується в самих різних варіаціях, тому кожен може знайти собі рецепт цього супу, який припаде йому до душі. По суті гаспачо – це той же суп-пюре, який подається до столу охолодженим. При подачі потрібно обов’язково покласти в суп хрусткі сухарики.

Складові:

Помідори – 4 шт

Огірок – 1 шт

болгарський перець червоний – 1 шт

болгарський перець жовтий – 1 шт

цибуля червоний – 1 шт

часник – 2 зубчика

лимон

оливкова олія – 2-3 ст.л

томатний сік

табаско соус

зелена цибуля, кріп, сухарики

Приготування:

  1. Помідори покласти в миску, залити окропом на 2-3 хвилини, потім воду злити. З помідор зняти шкірку, порізати на 4 частини.
  2. Перці почистити від насіння, порізати.
  3. Огірок очистити від шкірки і також порізати.
  4. У блендер покласти помідори, перець, огірок, червона цибуля, часник і подрібнити до консистенції пюре, потім додати сік половини лимона, оливкова олія, соус Табаско-2-3 краплі, при бажанні можна додати томатний сік, ще раз збити.
  5. Поставити в холодильник на 1 годину.
  6. Готовий суп посипати зеленню, подавати з сухариками.

 

Ботвінья

Холодні супи для спекотного літа

Складові:

риба – 500 г

буряк – 2 шт.

огірки – 2 шт.

сік лимона – 1/2 шт.

бурячиння – 150 г

щавель – 125 г

шпинат – 125 г

кропива – 150 г

зелена цибуля – 30 г

кріп – 30 г

буряковий відвар – 250 мл.

рибний бульйон – 250 мл.

квас білий – 250 мл.

квас хлібний – 500 мл.

сіль – 1,5 ч.л.

цукор – 1 ст.л.

гірчиця – 1/2 ч.л.

хрін – 1 ч.л.

мелений перець 1/2 ч.л.

лимонний сік -1/2 лимона

Приготування:

  1. Буряк ретельно промити і відварити до готовності, відвар процідити для основи ботвіньї.
  2. Довесті до кипіння 1 літр води, додати 1 ч. Ложку солі і 2 лаврових листки, відварити шматочки риби протягом 2 хв., Дістати рибу з бульйону і остудити. Бульйон остудити і процідити для основи ботвіньї.
  3. В киплячу воду опустити шпинат і бланшувати 30 секунд, дістати з води і остудити. Потім бланшувати щавель і бурякове бадилля по 30 секунд. Листя кропиви і черешки бурякової гички бланшувати по 1 хвилині, потім дрібно нарізати.
  4. Огурци, варений буряк і підготовлені черешки бурякової гички нарізати дрібними кубиками. Дрібно нарізати кріп, петрушку і зелену цибулю.
  1. Змішати в одній мисці нарізані бадилля, огірки, буряк, петрушку і кріп.
  2. Готовимо основу для ботвіньї: налити в миску квас білий і темний, буряковий відвар, рибний бульйон. Додати сіль, цукор, гірчицю, хрін і лимонний сік, все ретельно перемішати.
  3. У порційну тарілку викласти підготовлені овочі і бадилля, залити підготовленою основою для ботвіньї.

 

Таратор

Холодні супи для спекотного літаСкладові:

йогурт натуральний (або кефір) – 1 скл.

огірок – 1 шт.

часник – 0,5 зуб.

солодкий перець (невеликий) – 0,25

оливкова олія – ​​0,5 ст.л.

зелень (порізана) – 1 ст.л.

сіль 

суміш перців (млин) 

лимонний сік

Приготування:

  1. Огірок очистити від шкірки.
  1. Порізати огірок і часник кубиками.
  2. Додати зелень. Подрібнити блендером.
  3. Влити йогурт, додати оливкове масло, суміш перців, сіль і порізаний солодкий перець.
  4. Пробити блендером.
  5. За бажанням, додати лимонний сік.
  6. Прикрасити скибочками огірка, солодким перцем і зеленню.