Шашлики або м’ясо на грилі ви можете готувати з чого завгодно – свинини, баранини, птиці або риби. Головне правило: вибирайте тільки свіже м’ясо – охолоджене. Щоб не лишитися голодними після пікніка, беріть 300-400 г м’яса на дорослу людину.
М’ясо для шашлику має бути з мінімальною кількістю жиру – в цьому випадку воно “легше” для шлунка і не так сильно пригоратиме.
Але секрет смачного шашлику – ховається у маринаді. Пропонуємо вам 5 варіантів маринаду, а також ще один – експрес-варіант, коли на пікнік ви вирішили піти спонтанно.
Маринад на основі цибулі та помідорів (рецепт шашлику з будь-якого м’яса)
Цей маринад підійде для будь-якого сорту м’яса, навіть жирного. Час маринування – 6-10 годин.
Один великий помідор натріть на крупній тертці, ще два поріжте дрібними кубиками. Одну велику цибулину також натріть, а дві дрібно порубайте. В овочеву масу додайте 3-4 подрібнених зубчики часнику, сіль і перець за смаком, також можна додати ароматної зелені, наприклад, петрушки, кінзи або базиліку.
У глибоку миску покладіть кілограм нарізаного м’яса, залийте його склянкою води і додайте цибулево-томатну суміш.
Гострий маринад (рецепт шашлику зі свинини або телятини)
Цей маринад найкраще підійде для свинини або телятини. Час маринування – 5-8 годин.
Підігрійте на водяній бані 1-2 столових ложки меду. Коли він розтане, додайте до нього 3 столових ложки соєвого соусу, по 1 чайній ложці кунжутного масла, свіжого або сухого імбиру, 2 розтертих зубчики часнику і червоний перець за смаком.
Отриманого маринаду має вистачити на кілограм м’яса.
Лимонний маринад (рецепт шашлику з курки)
Цей маринад ідеально підійде для курятини. Час маринування – 2-3 години.
Змішайте 1/2 чайної ложки чорного перцю, стільки ж кориці, по 1 чайній ложці паприки і солі і 2 чайні ложки сушених італійських трав. У спеції додайте 2 розтертих зубчики часнику і столову ложку лимонного соку. Цієї суміші вистачить приблизно на півкілограма курячого філе.
Щоб шашлик вийшов особливо ніжним, змішайте по 2 столових ложки лимонного соку і оливкового масла і змащуйте цим складом м’ясо під час смаження.
Нанизайте на шампури до м’яса овочі – вони слугуватимуть гарніром
Маринад на основі йогурту та каррі (рецепт шашлику з м’яса птиці)
Цей маринад найкраще підійде для птиці або білого м’яса. Час маринування – 2-3 години.
Склянку натурального нежирного йогурту без добавок змішайте з 2 чайними ложками каррі і посоліть за смаком. У суміш додайте порізану зелену цибулю і помідори чері. Замаринуйте м’ясо на 2-3 години.
Маринад для рибного шашлику
Цей маринад ідеально підійде до будь-якого виду риби. Час маринування – 1-2 години.
На півкілограма рибного філе візьміть одну середню цибулину і наріжте її кільцями. Далі подрібніть 1-2 зубці часнику (в залежності від розміру) і дрібно порубайте невеликий пучок кропу. Все це змішайте, посоліть, поперчіть меленим білим перцем і залийте столовою ложкою оливкової олії.
Для різноманіття – оберіть декілька видів м’яса чи риби для шашлику.
Коли суміш буде готова, наріжте тонкими кільцями половину лимона, додайте його в маринад і тут же кладіть в нього шматочки риби.
Експрес-рецепт для маринаду (рецепт шашлику для спонтанного пікніка)
Якщо ж ви вирішили поїхати на пікнік спонтанно і у вас немає 6-8 годин для маринування м’яса, не варто одразу вдаватися до “важкої артилерії” і замочувати м’ясо в майонезі чи оцті. Таким маринадом ви тільки зіпсуєте шашлик.
До нарізаного м’яса додайте потерту цибулю, сіль, перець та інші спеції за смаком. І залийте м’ясо мінеральною водою. За півгодини можете сміливо приступати до смаження.
Рецепт експрес-маринаду для шашлику дуже простий
Складові:
свинячі ребра 1, 5 кг
4 ст. л. томатного соусу
2 ст. л. соку апельсина та рідкого меду
1 ст. л. соєвого соусу та винного оцту
Приготування:
- Перед смаженням реберця потрібно відварити. Це краще зробити вдома заздалегідь. Таким чином м’ясо не висохне і буде дуже соковитим. Приготуйте маринад – змішайте сік апельсина, мед, соєвий соус та винний оцет. Залийте соусом реберця і залиште їх маринувати на 3-4 години.
- Реберця викладіть на решітку мангалу та смажте 20-30 хвилин. За 10 хвилин до закінчення приготування полийте реберця залишками маринаду – так ви отримаєте ідеальну золотисту скоринку.
Рулетики з курки та бекону на мангалі
Складові:
куряча грудка 3-4 шт
бекон 1 упаковка
твердий сир
часник 2-3 зубчики
сіль, перець та приправи за смаком
Приготування:
- Добре промийте курячі грудки та обсушіть їх паперовим рушником. Розріжте кожне філе уздовж. Посоліть та поперчіть м’ясо.
- Покладіть в середину кожного філе твердий сир. Можна додати зелень та овочі, наприклад, помідори чи червоний перець. Загорніть філе в рулетики. Обгорніть кожен рулетик шматочком бекону – так м’ясо буде соковитим.
- Викладіть рулетики на решітку мангалу. Вони готуються душе швидко – 10-15 хвилин.
Складові:
стейк свинини
2 ст.л соєвого соусу
гірчиця в зернах
сіль, перець за смаком
Приготування:
- Посоліть і поперчіть стейки. Додайте соєвий соус та гірчицю. Дайте м’ясу промаринуватися 1-2 години. Важливо! Солити стейк потрібно як мінімум за 40 хвилин до приготування, не соліть одразу перед смаженням.
- Покладіть стейки на решітку грилю та обсмажте по 5 хвилин з кожного боку (залежить від товщини м’яса).
- Зніміть м’ясо з грилю та загорніть у фольгу. Дайте м’ясу “відпочити” 15-20 хвилин.
Смачного!