Свою назву соус Болоньєзе отримав на честь міста Болоньї. Саме там в кінці XIX ст. в місцевій газеті вперше був опублікований рецепт м’ясного соусу, який назвали просто “рагу”. Сьогодні Болоньєзе – один з основних пунктів в меню шеф-кухарів з усього світу.
Складові:
- 500 г. спагеті
- 500 г. яловичого фаршу
- 100 г. червоного сухого вина
- 800 г. в’ялених помідорів (можна зробити самостійно зі свіжих або купити консервовані)
- 1 велика цибуля
- 1 стебло селери
- 2 зубці часнику
- 100 г. сиру пармезан
- пучок базиліку або петрушки
- орегано (свіжий або сухий)
- 2 ст. л. оливкової олії
- сіль, перець – за смаком
Приготування:
1) На розігрітій сковороді обсмажити на оливковій олії дрібно порізану цибулю, часник і селеру (при бажанні можна додати також моркву). Тушкувати до м’якості близько 5 хвилин.
2) Викласти в овочі м’ясний фарш. Добре перемішати та обсмажити протягом декількох хвилин.
3) Додати в сковорідку нарізані кубиками в’ялені помідори. Протушкувати 20-30 хвилин.
4) Тоді додати дрібно порізану зелень (в класичному рецепті – це базилік і орегано), посолити і поперчити за смаком.
5) За 10 хвилин до готовності соусу, окремо поставити відварюватися спагеті, яке повинно бути приготовлено аль денте.
6) Викласти спагеті на тарілки, а зверху покласти м’ясний соус болоньєзе. За бажанням можна посипати готову страву тертим пармезаном.