Купуючи молоко, сметану та інші молочні продукти, ми хочемо бути впевненими, що вони належної якості. Однак треба бути обережними: статистика свідчить, що вони – одні з найпопулярніших жертв різноманітних фальсифікацій. Причому це стосується як ринкових, так і магазинних молокопродуктів. Фальсифікатори бувають настільки винахідливими, що часом підробку можна розпізнати, тільки провівши аналізи в спеціально обладнаних лабораторіях. Однак якість молока і сметани можна виявити і в домашніх умовах.
Як перевірити якість молока?
Найчастіше молоко розбавляють водою. Щоб перевірити це, налийте трохи молока в склянку. Нерозведене молоко залишає на стінках склянки чіткий білий слід, розведене водою молоко практично не залишає сліду, або слід має блакитний відтінок на стінках склянки.
Змочіть невеликою кількістю молока ніготь: нерозведене молоко утворює опуклу краплю, не розпливається.
Ще один тест: крапля справжнього молока в склянці з водою долітає до дна і тоді розчиняється. Розведене молоко розчиниться ще по шляху до дна склянки.
Як перевірити якість сметани?
Справжня сметана – це по суті скислі вершки. Покладіть ложечку сметани до окропу: справжня сметана розчиниться повністю, як масло, зі сметани-підробки утворюються білі пластівці.
Навіть сама густа сметана влітку на повітрі стає не такою густою. Щоб створити видимість густоти, до сметани часто додають крохмаль. Ще зі школи пам’ятаємо, що крохмаль в поєднанні з йодом набуває сіро-фіолетового кольору.
Будьте пильні і приємних вам покупок, без всяких підробок і фальсифікацій!