Як правильно стерилізувати банки

У багатьох рецептах консервування пишуть правильно підготуйте банки, а як саме чомусь замовчують. Але ж правильно підготовлена тара грає велику роль в зберіганні консервації. Стерилізувати банки можна трьома способами: на плиті, в духовці і в мікрохвильовці. Давайте розглянемо всі три способи стерилізації банок і виберемо для себе найоптимальніший!

Стерилізуємо банки на плиті
Візьміть банки, ретельно перевірте, щоб не було ніяких тріщин і відколів. Потім банки ретельно промийте. Можна попередньо додати в воду соду і замочити банки на кілька хвилин в цій воді. Заповніть велику каструлю водою приблизно на третину. Поставте в неї чисті банки вниз шийками. Увімкніть плиту і кип’ятіть воду протягом 15-20 хвилин. Потім банки витягніть, обсушити. Закатувати овочі або фрукти бажано відразу ж після просушування.

Крім банок слід стерилізувати і кришки. Для цього в металеву чашку налийте трохи води, покладіть кришки і кип’ятіть 2-3 хвилини. Довше не можна, так як при перегріві може деформуватися ущільнювальне гумове кільце.

Стерилізуємо банки в духовці
Для того, щоб стерилізувати банки в духовці, необхідно розігріти духовку до 100 градусів Цельсія. При більшій температурі скляна тара може лопнути. поставте банки на решітку і залиште на 15-20 хвилин. За цей час всі мікроби будуть вбиті. Залиште посуд після виключення в духовці до охолодження.

Стерилізуємо банки в мікрохвильовці
Налийте в чисті банки 40-50 мл. звичайної води і поставте їх в піч. Трилітрові банки можна стерилізувати в похилому положенні, також вливши трохи води. Виставте потужність 700 або 800 Ватт і зазначити час на 3 хвилини. Вода закипить, виділить пар, який і знезаразить поверхню тари.