Страви на Святу вечерю
Страви на Святу вечерю
4.9 (98.67%) 15 голосів

В навечір’я Різдва Христового українці родинами збираються на Святвечір. За традицією, весь день перед Різдвом нічого не їдять – чекають першу зірку. А як побачать її на небосхилі, то загадують бажання і несуть до хрещених батьків кутю.

Власне, тому й Святвечір ще називають Багатою кутею, бо ця страва є головною на столі, з неї починають вечерю. Кутю готують з пшениці, ячменю та рису, додаючи мед, тертий мак, родзинки та грецькі горіхи. До куті подають узвар (відвар з сушених яблук та груш) і вже потому приступають до решти страв: капусняку, вареників, голубців, риби, грибів… Усього на стіл подають дванадцять пісних страв.

Починають вечерю подячною молитвою Богові, а на завершення моляться ще й за живих та померлих родичів. За давнім віруванням, на Свят вечір душі пращурів долучаються до спільної трапези, тому на столі для них завжди залишають ложки, а на на найпочеснішому місці, під образами, ставили обрядовий обжинковий сніп – дідух ( «дідівський дух»). Так він ніби головував при столі і разом з тим був символом багатого врожаю.

Наступного дня, після святкової літургії, завершувався Різдвяний піст і починалась коляда. В язичницькі часи на свято Коляди вшановували день зимового сонцестояння. В нині Колядою називають період, коли співають різдвяні пісні, бажаючи господарям щастя й злагоди. Колядники заходять в двір кожної хати, а в церквах ставлять вертеп – виставу на євангельський сюжет, що розповідає по народження Ісуса Христа, чудесне з’явлення ангелів пастушкам, відвідини трьох царів зі Сходу й порятунок Немовляти від страшного царя Ірода.

Страви на Святу вечерю:

Коментарі

avatar
  Підписатись  
Сповістити про