Оливкова олія – це майже що еліксир довголіття. І це не порожній вигадка. Такої думки дотримувався сам Авіценна (один з найбільших лікарів другого тисячоліття). Але щоб його слова можна було застосувати і в сучасному житті, необхідно навчитися вибирати якісну оливкову олію. Тоді і здоров’я буде в порядку …
Ознаки хорошого оливкової олії:
Якщо коротко сформулювати основні критерії вибору оливкової олії гідної якості, то вийде зовсім невеликий список:
- його кислотність повинна бути нижче 2%;
- виробляти і розливати олію повинна одна і та ж компанія;
- пляшка з олією холодного віджиму повинна бути зроблена з темного скла (щоб корисні властивості зберігалися як можна довше);
- гарна олія на холоді має кристалізуватися в дрібні пластівці (можна перевірити тільки взимку на ринку);
- чим менше часу пройшло з моменту вироблення масла, тим краще.
Ми перерахували «технічні» параметри хорошого продукту, проте орієнтуватися можна і на непрямі ознаки. Про них ми і будемо говорити далі.
Кожному за потребами!
Більшість людей знає, що салат заправляти треба нерафінованою олією холодного віджиму, а для смаження краще віддати перевагу рафінований продукт. Але як їх відрізнити один від одного, якщо на пляшках є лише незрозумілі слова на іноземних мовах? Запам’ятати кілька назв!
Слово Virgin означає холодний віджим та максимум корисних властивостей. Якщо написано Extra Virgin, то перед вами – олія найвищої якості. Справедливості заради слід зазначити, що на одному рівні з класом Extra Virgin і стоять марочні олії, які виробляються знаменитими сім’ями Європи (наприклад, Monini). Але тут можна покладатися тільки на свою ерудицію, бо продавцям вірити складно …
Якщо ж етикетка носить на собі позначку rafined olive oil, pure olive oil, light olive oil або ж просто olive oil, то масло ідеально підходить для смаження, але майже не містить вітамінів і корисних речовин.
Порада: уникайте пляшок з написами мікс (на будь-якій мові), pomace і orujo, так як в них міститься масло найнижчої якості.
Значення кольору
На жаль, за кольором визначити якість оливкової олії неймовірно складно. Трактування цієї ознаки під силу лише дегустаторам і шанувальникам.
Всі інші, дивлячись на колір олії, можуть сказати лише, наскільки стиглими були оливки. При цьому слід знати, що їх стиглість ніяк не впливає на якість кінцевого продукту. До слова, найкращі сорти виходять шляхом змішування масел з оливок різного ступеня дозрівання.
Ще трохи цифр
Наостанок ми ще раз скажемо про те, яка кислотність вважається нормальною. Для сорту Extra Virgin максимум – 0,8%, для Virgin – 2%, а для рафінованих олій – 1,5%. Якщо ж максимальні значення перевищені, то масло не заслуговує вашої уваги.
Тепер ви знаєте, як вибирати оливкову олію. Вдалих покупок!