Як вибрати помідори?

Ці червоні соковиті ягоди, а помідори в ботанічному сенсі – ягоди, сповна окуплять час, витрачений на їх вирощування. У другій половині літа пора задуматися про консервацію помідорів.

Які помідори годяться для заготовок?

Родина помідорів – Південна Америка. Ця рослина сімейства пасльонових володіє складним складом і містить 46 хімічних сполук, в основному, альдегіди, спирти, Катона і складні ефіри. Крім того, помідори багаті мінеральними речовинами: залізом, кальцієм, фосфором і іншими. Ягоди помідора багаті вітаміном С.

Для консервування беруть помідори з гладкою шкіркою без тріщин, тому що вони рідше пліснявіють і краще миються. Менш цінними для консервування є сорти з великою насіннєвий частиною, що містить багато соку. Такі помідори швидко мнуться, і банку залишається напівпорожній. Помідори можна заготовлювати на всіх стадіях готовності – і блідо-зеленими, і рожевими, і яскраво-червоними.

Чи не занадто добре зберігаються незрілі помідори темно-зеленого кольору. У зеленій частині помідора міститься багато соланіну, отруйної алкалоїду, і консерви, приготовлені з незрілих ягід, будуть несмачними, низької якості. Так що не поспішайте знімати урожай, дайте помідорам дозріти.

Як вибрати помідори?

Як правильно підготувати помідори до консервації?

При попередній обробці помідори не можна надовго замочувати у воді. Також не варто їх перегрівати, інакше вони розм’якнуть і втратять вигляд, особливо зрілі червоні ягоди. Температура в банках не повинна підніматися вище 75 ° С. Це означає, що температуру води в каструлі потрібно підтримувати в межах 80-85 ° С.

Помідори можна консервувати з огірками – краще підійдуть блідо-червоні і червоні міцні помідори. А ось для домашнього кетчупу і соку найкраще взяти ягоди на піку стиглості.

Як вибрати помідори?

Готуємо маринад!

Для заготівлі найкраще підходить кріп, який може займати до 2% ємності, базилік, що надає помідорам особливий аромат і смак. А ще до помідорів підходить садові пахучка, майоран і інші трави. Зі спецій найкраще з помідором поєднується чорний перець, лавровий лист, гвоздика і гірчиця.

Для більшості заготовок з помідорів готують однаковий маринад. Налийте воду в каструлю, покладіть в неї спеції і приправи (крім солі, цукру і кислоти), і варіть п’ять хвилин. Потім процідіть, видаліть трави, додайте сіль, цукор і кислоту. Знову закип’ятіть. Якщо маринад вийшов каламутним, дайте йому відстоятися 10 хвилин і обережно перелийте прозору рідину, залишивши осад на дні. Для деяких видів заготовок прозорий маринад особливо важливий, наприклад, для мочених помідорів, заливного з помідорів і маринованих помідорів.

Оцет в маринаді можна замінити на лимонну кислоту, яка надає помідорам ніжний смак. Помідори містять більше органічних кислот, ніж огірки, відповідно і в консервованому вигляді кислоти буде більше в томатних заготовках. Це можуть бути соуси, домашній кетчуп, томати у власному соку, які взимку відмінно підійдуть до всіх видів пасти і супів. У літрову банку поміщаються 500-600 грамів свіжих помідорів середнього розміру (6-8 штук), якщо консервувати їх цілком.