Картопляне пюре
Картопляне пюре

Картопляне пюре ми часто готуємо на обід або на вечерю, адже це блюдо дуже просте, але при цьому смачне і поживне. Іноді буває, що пюре випадково виявилося більше, ніж потрібно, і тоді господаркам доводиться замислюватися, що б такого з залишків пюре приготувати, щоб не дати їм пропасти. Давайте як раз дізнаємося, що смачненького можна приготувати з картопляного пюре, не докладаючи великих зусиль.Ідей страви, основним інгредієнтом яких стане вчорашнє картопляне пюре, є ціла маса: від простих запіканок з м’ясною, грибний або овочевий начинкою на кожен день і до вишуканих картопляних рулетів, які і на святковий стіл поставити не соромно. Пропонуємо розглянути деякі найбільш популярні варіанти страв із залишків картопляного пюре.

Картопляна запіканка

Приготувати запіканку в духовці або мультиварці — це відмінний спосіб утилізувати залишки картопляного пюре. Для запіканки можуть знадобитися, крім самого картопляного пюре, такі продукти, як м’ясний фарш, свіжі гриби, овочі, птиця. Для заливки або соусу додатково можуть знадобитися сметана, вершки, яйця.

У загальному випадку картопляна запіканка з пюре готується наступним чином. У форму, змащену маслом, укладається приблизно половина пюре. Потім на пюре укладається шар начинки. Це може бути обсмажений з цибулею м’ясний фарш або гриби, сир, ковбаса, риба готова і т. д. Далі на начинку укладається залишився пюре, зверху можна посипати тертим сиром.

Підготовлена запіканка поміщається в духовку приблизно на 20-30 хвилин, поки вона не підрум’яниться. Готова запіканка потім розрізається на порційні шматки і в гарячому вигляді подається до столу. До запіканці додатково можна подати соус за смаком.

Картопляні зрази

Приготування картопляних зраз — це ще один прекрасний спосіб перетворити нудне картопляне пюре в щось куди більш смачне. Зрази, як і картопляну запіканку можна готувати з різними видами начинки, наприклад, особливо вони гарні з м’ясним фаршем, з грибами, з тушкованою капустою.

Щоб приготувати картопляні зрази, потрібно залишки пюре додати яйця і трохи борошна, щоб отримати м’яке картопляне тісто. Для кожної зрази це тісто слід набирати мокрою ложкою і потім трохи обвалювати в борошні, щоб тісто не приклала до рук. З отриманого грудочки тіста необхідно зробити товсту коржик, покласти на неї близько 1 ч. л. начинки (обсмажені з цибулею гриби, обсмажений фарш або тушкована капуста), а потім краї защипати.

Отриманий пиріжок слід обваляти в борошні, а потім обсмажити з двох сторін в досить великій кількості рослинної олії до рум’яної скоринки. Готові картопляні зрази необхідно подавати до столу гарячими, можна при подачі полити їх сметаною і прикрасити свіжою зеленню.

Картопляні коржі

Якщо часу на готування зовсім мало, то з картопляного пюре можна зробити коржі — це вкрай швидко і просто. Достатньо лише додати до пюре яйця і борошно, замісити з отриманої маси в міру круте тісто, а потім поділити його на однакові шматочки і з кожного пальцями сформувати коржик. Далі залишається лише викласти коржі на деко, застелений папером для випічки, наколоти кожну виделкою і запекти в духовці до золотистого кольору.

При бажанні в картопляне тісто можна додати наповнювачі: зелень, цибулю, крабові палички. Зверху кожну корж можна посипати тертим сиром, щоб отримати апетитну сирну скоринку, або ж підсмаженою кунжутом. Коржі подаються до столу гарячими. Їх особливо добре їсти з супом або бульйоном.

Примітно, що якщо підготовлене картопляне тісто розкачати в пласт товщиною близько 5 мм, а потім формочками вирізати з нього різні фігурки, то можна замість коржів отримати картопляне печиво. Таке печиво підійде і просто до чаю, і в якості основи для холодних закусок.

Зрозуміло, перерахованими варіантами весь список страв, які можна готувати з картопляного пюре, не вичерпується. Навпаки, на основі представлених ідей можна створювати все нові і нові кулінарні шедеври, перетворюючи настільки знайома всім з дитинства блюдо в щось оригінальне і ще більш смачне. Сміливо експериментуйте, і у вас неодмінно вийде приготувати з картопляного пюре найрізноманітніші страви!

джерело