Часто буває, дивишся на фотографію страви, і вже слинки течуть! І здається, що робити такі фотографії можуть тільки справжні професіонали, звичайним людям це не під силу. Але, навчитися фотографувати такі «смачні» фотографії досить просто, головне, дотримуватися певних правил.

Красиві фотографії можна робити на свій мобільний телефон, важливо щоб в нього була хороша камера. Телефон Lg optimus l3 E400 чудово підійде для фотографувань своїх приготовлених вдома страв.

Щоб фотографія вийшла апетитною, для цього необхідно природне освітлення. Тому привчитеся фотографувати в першій половині дня, коли сонце на горизонті. Щоб отримати хороше освітлення, можна винести блюдо на вулицю або ж поставити його на вікно, причому останній варіант більш виграшний.

Щоб фото виглядало цікавіше потрібно правильно підбирати і кут огляду. Наприклад, американські панкейки краще фотографувати під градусом не більш 10. Якщо їх же сфотографувати зверху, то на фото буде видно тільки незрозумілі підсмажені кружечки.

Ту ж піцу краще фотографувати зверху, це дасть можливість розгледіти всі складові страви, а якщо її фотографувати під градусом 10, то ми побачимо звичайну корж.

Відразу важко пристосуватися до того, з якого кута зняти фото, тому новачкам краще фотографувати блюдо з різних кутів, а потім, переглядаючи їх, вже вибирати, який кут краще. Згодом, фотограф автоматично вибирає правильний кут.

Спалах та інші настройки

Ніколи не варто використовувати спалах, фото з нею виходять неприродними, страви виглядають приплющеними, задній план повністю побілено, а це не грає на користь фотографії.

Навіть, якщо вам доводиться знімати ввечері, домогтися потрібного світла можна за допомогою настільної лампи, але в цьому випадку, доведеться використовувати відбивачі, і чим більше їх буде, тим краще.

Професіонали фудфотографії радять не використовувати стандартних налаштувань фотокамери, а під кожну страву вибудовувати нові значення діафрагми, пріоритету витримки і інші.

Практика, і ще раз практика. Фотографуйте, фотографуйте і ще раз фотографуйте. Знімайте одне і теж блюдо з різних ракурсів, при різному куті падіння світла, пробуйте різні режими, підбирайте різний посуд, по-різному вишиковуйте композицію, і тоді ви зможете на власному прикладі побачити свої помилки, і постаратися надалі їх не допускати. Тим більше, переглядаючи потім фотографії на комп’ютері, ви зможете вибрати краще, на ваш погляд, фото.

Іноді фотографувати просто страву на тарілці буває нудно, і іноді така фотографія просто не може передати всю задумку страви. Тому рекомендується складати композицію. Це можуть бути основні інгредієнти страви, наприклад, персики на фото персикового пирога. Або пляшка з соусом, що використовувався в приготуванні. Тільки увагу необхідно акцентувати на блюді, все інше служить фоном.

Ретельно підбирайте посуд, добре буде, якщо він буде доповнювати ваше блюдо або навпаки контрастувати з ним. Ніколи не беріть посуд того ж кольору, що і ваше блюдо, воно просто може загубитися на фоні. 

Страва на тарілці іноді може виглядати нудно, тому непогано було б його доповнити якимись деталями. Для десертів це може бути листочок м’яти, для основного блюда – свіжі овочі. Для апетитності можна полити блюдо соусом, заправкою.

І ще, не бійтеся робити експерименти, іноді порушення правил призводить до цікавих рішень і апетитним фотографій!

Підбивши підсумок, необхідно запам’ятати основні правила правильного фотографування приготованих страв:

  • Розташування світла;
  • Відсутність спалаху;
  • Кут зйомки;
  • прикраса;
  • Чисте робоче місце.