Салат

Київський князь Володимир Мономах дуже здивувався б, якби дізнався, то його знаменитий головний убір, який став символом самодержавства стародавньої Київської Русі, надихнув сучасних господинь на появу в їх кулінарних книгах всіляких рецептів. «Шапка Мономаха» це і десерт, та дивовижно ніжний, ситний і дуже смачний (але головне – красивий) салат, який не соромно поставити на святковий стіл.

Складові:

– філе курячої грудки – 200 гр.,
– яйця курячі – 2 шт.,
– морква – 1 шт.,
– картопля – 1 шт.,
– кукурудза консервована – 100 гр.,
– сирок плавлений – 1 шт.,
– пекінська капуста – 50 гр.,
– петрушка – 1 маленький пучок,
– зерна граната для прикраси,
– заправка – йогурт, майонез або сметана за смаком.

Приготування:

1. Морква, картопля, курячу грудку і яйця варимо. Змішуємо всі інгредієнти, крім яєць, попередньо натер їх на крупній тертці. Для прикраси залишаємо невелику жменю кукурузи.Заправляем салат майонезом або будь-який інший обраної вами заправкою.
2. Викладаємо салатну масу на тарілку, імітуючи будова головного убору: знизу робимо коло побільше, зверху викладаємо невелику гірку.
3. В ідеалі для салату використовувати два яйця різного розміру. Яйце побільше буде використовуватися для обсипання салату, а з того, що трохи менше, ми зробимо «кошик», яка буде прикрашати верх шапки. Для цього ножем проходимся зверху по яйцю – просто встромляємо ніж під кутом 45 градусів, щоб вийшов «квітка». Таким чином потрібно зробити пелюстки по колу. Потім просто акуратно зняти верхівку яйця.
4. Верхівку у вигляді квітки прибираємо в сторону. Частину, що залишилася і друге яйце трьом на дрібній тертці, жовток окремо від білка.
5. Обсипаємо «шапку» білком.
6. Бічний частина знизу обсипаємо жовтком. Це – галявина шапки.
7. Прикрашаємо салат кукурудзою і зернами граната.
8. Зверху встановлюємо «корону» з яйця, в яку також кладемо зернятка і кукурудзу. Подивіться які ще можна приготувати прості і смачні салати на святковий стіл.

Смачного!