В навечір’я Різдва Христового українці родинами збираються на Святвечір. За традицією, весь день перед Різдвом нічого не їдять – чекають першу зірку. А як побачать її на небосхилі, то загадують бажання і несуть до хрещених батьків кутю.
Власне, тому й Святвечір ще називають Багатою кутею, бо ця страва є головною на столі, з неї починають вечерю. Кутю готують з пшениці, ячменю та рису, додаючи мед, тертий мак, родзинки та грецькі горіхи. До куті подають узвар (відвар з сушених яблук та груш) і вже потому приступають до решти страв: капусняку, вареників, голубців, риби, грибів… Усього на стіл подають дванадцять пісних страв.
Починають вечерю подячною молитвою Богові, а на завершення моляться ще й за живих та померлих родичів. За давнім віруванням, на Свят вечір душі пращурів долучаються до спільної трапези, тому на столі для них завжди залишають ложки, а на на найпочеснішому місці, під образами, ставили обрядовий обжинковий сніп – дідух ( «дідівський дух»). Так він ніби головував при столі і разом з тим був символом багатого врожаю.
Наступного дня, після святкової літургії, завершувався Різдвяний піст і починалась коляда. В язичницькі часи на свято Коляди вшановували день зимового сонцестояння. В нині Колядою називають період, коли співають різдвяні пісні, бажаючи господарям щастя й злагоди. Колядники заходять в двір кожної хати, а в церквах ставлять вертеп – виставу на євангельський сюжет, що розповідає по народження Ісуса Христа, чудесне з’явлення ангелів пастушкам, відвідини трьох царів зі Сходу й порятунок Немовляти від страшного царя Ірода.
Страви на Святу вечерю:
1). Самою головною стравою Свят Вечір є Кутя. Символ родючості та достатку. Саме з частування Куті і починається Свята вечеря – https://tandicook.com.ua/kutya/
2). Невід’ємною частиною Свят Вечора є пампухи. Пампухи – це символ вічності. Солодкі пампушки призначаються для найменших членів родини – для дітей. https://tandicook.com.ua/pampuhy/
3). Вареники символізують достаток. У Свят Вечір вареники роблять з пісною начинкою.https://tandicook.com.ua/varenyky/
4). Грибна підлива на Свят вечір символізує продовження роду. Така підлива подається до вареників, голубців та капусняку. https://tandicook.com.ua/grybna-pidlyva/
5). Капусняк із квашеної капусти – традиційна українська перша страва, основним інгредієнтом якої є квашена капуста. Зверху його поливають грибною підливою. https://tandicook.com.ua/kapusnyak/
6). Мариновані гриби завжди є на столі у Свят вечір. Вони заготовлюються з осені, а перед подачею лише заправляються цибулею та олією. https://tandicook.com.ua/gryby-marynovani/
7). Риба у ранньому Християнстві – це символ Христа. Риба у Свят вечір подається у декількох видах. Першим є смажена риба.
8). Голубці є традиційною стравою у Святий Вечір. Деякі господині вважають їх важливішими за вареники. Готуються пісними.
9). Другим видом риби на столі є оселедець. Його можна придбати готовим, а можна замаринувати самостійно.
10). Напій, який подається у Свят Вечір, – кисіль. Кисіль готується із фруктових ягід та крохмалю.https://tandicook.com.ua/kysil/
11). Ще один вид риби – риба в томатному соусі.
12). А також – риба в олії.