Вважається, що існує понад 10 тисяч способів приготування спагеті. Щоб опанувати їх (а тим більше спробувати) не вистачить цілого життя! А тому пропоную вам ТОП10 найсмачніших та найоригінальніших способів приготувати спагеті, які точно сподобаються всій сім’ї.
В розпал сезону гарбузів можна поексперементувати і приготувати безліч оригінальних страв з гарбуза. До прикладу, спагеті з печеним гарбузом та фетою під вершково-горіховим соусом. Повірте, на смак не менш вишукано, ніж на слух. [/caption]
Складові:
- 300 г. спагетті
- 150 г. гарбуза
- 75 склянки волоських горіхів
- 300 мл. вершків
- 2 зубці часнику
- 75 г. вершкового масла
- 100 г. сиру фета
- 1 ст. л. оливкової олії
- сіль, перець, прованські трави
- м’ята
Приготування:
1) Очистити гарбуз та порізати дольками або кубиками. Скропити оливковою олією та посипати травами, сіллю і перцем. Запікати в духовці при 180℃ на протязі 25 хвилиню
2) Спагеті відварити в підсоленій воді майже до готовності (стан аль денте).
3) Попередньо просушити в духовці горіхи (приблизно 5 хвилин) і подрібнити їх в блендері на дрібні крихти.
4) У глибокій сковорідці на вершковому маслі підсмажити горіхи на протязі 3 хвилин. Додати до них вершки, дрібно порізаний часник, посолити та поперчити. Готувати 3 хвилини.
5) До готового соусу додати відварені спагеті і прогріти усе на протязі 1 хвилини.
6) Подавати, посипавши кубиками сиру фети та запеченого з прянощами гарбуза, прикрасити листям м’яти.
Цей рецепт можна сміливо назвати універсальним, адже зовсім не обов’язково суворо дотримуватися складу всіх інгредієнтів. Додавайте будь-які овочі на власний смак, а курятину замініть на інше м’ясо, або ж взагалі робіть спагеті суто овочевим. У будь-якому разі вийде дуже смачно![/caption]
Складові:
- 200 г. спагеті
- 1 невелика морква
- 2 помідори
- 1 болгарський перець
- 80 г. капусти броколі
- ½ ріпчастої цибулі
- 80 г. вершків
- 200 г. курячого філе
- оливкова олія
- спеції, сіль, перець
Приготування:
1) В сковорідці на оливковій олії просмажуємо дрібно порізане куряче філе.
2) Додаємо порізані кубиками овочі, подрібнену цибулю та розібрану на суцвіття капусту броколі. Обсмажуємо все близько 5 хвилин.
3) Приправляємо улюбленими спеціями, сіллю та перцем за смаком.
4) Заливаємо курку з овочами вершками і тушкуємо ще 3-4 хвилини.
5) Спагеті відварюємо до стану напівготовності (аль денте). Відціджуємо воду та додаємо у сковорідку з куркою та овочами.
Вимішуємо і подаємо на стіл.
Вишуканий рецепт спагеті з грибами, приготованими у білому вині, ідеально підійде для романтичної вечері при свічках і прикрасить ваш вечір. Готуйте і їжте з насолодою!
Складові:
- 150 г. спагеті
- 250 г. білих грибів
- 3 зубці часнику
- 200 мл. білого вина
- 1 ст. л. борошна
- лимонний сік
- сир пармезан
- оливкова олія
- петрушка
- сіль, перець
Приготування:
1) Білі гриби порізати та обсмажити на невеликій кількості оливкової олії.
2) Додати до грибів мілко подрібнений часник. Та обсмажувати ще 1-2 хвилини.
Залити гриби білим вином. Посолити і поперчити за смаком.
3) Додати борошно та вичавити лимонний сік з ½ лимона. Добре перемішати, аби борошно не взялося грудочками.
4) Варити декілька хвилин до загустіння, а тоді додати подрібнену петрушку.
5) Спагеті відварюємо до стану напівготовності (аль денте). Відціджуємо воду та додаємо у сковорідку з грибним соусом. Перемішуємо.
Перед подачею посипаємо спагеті тертим пармезаном.
М’ясні тюфтельки особливо подобаються дітям. Такий рецепт здивує вас і смаком, і виглядом, і своєю простотою приготування та невибагливістю інгредієнтів.
Складові:
- 200 г. спагеті
- 500 г. м’ясного фаршу
- 2 цибулі
- 4 зубці часнику
- 1 солодкий перець
- 1 помідор
- 2 ст. л. оливкової олії
- томатний соус
- сіль, перець, орегано за смаком
Приготування:
1) Спочатку слід приготувати фарш: додаємо до нього дрібно порізані часник (1-2 зубці) та 1 цибулину, спеції за смаком та вимішуємо.
2) З фаршу ліпимо невеликі кульки розміром з горіх. Викладаємо м’ясні кульки на змащену оливковою олією форму і запікаємо 25 хвилин при 180°C.
3) Далі готуємо соус. Дрібно нарізуємо 1 цибулю і часник (1-2 зубці) та обсмажуємо на сковорідці в олії до м’якості.
4) Додаємо нарізаний помідор та солодкий перець і обсмажуємо. Солимо та перчимо. Додаємо томатний соус і тушкуємо овочі ще 5 хвилин.
5) Спагеті відварюємо до стану напівготовності (аль денте). Відціджуємо воду та додаємо у сковорідку з овочами. Вимішуємо.
Спагеті викладаємо на тарілку, зверху викладаємо м’ясні тюфтельки.
Рецепт для справжніх гурманів і любителів морепродуктів – спагеті з креветками і болгарським перцем. З солодкуватими вишуканими нотками, такий ситний обід чи вечеря точно сподобаються всім любителям оригінальних рецептів.
Складові:
- 150 г. спагеті
- 1 болгарський перець
- 2 зубці часнику
- ½ цибулі
- 150-200 г. очищених креветок
- базилік, сіль, перець – за смаком
- оливкова олія
Приготування:
1) У розігріту з оливковою олією сковороду покласти подрібнений часник і цибулю та обсмажувати 3-5 хвилин до прозорості.
2) Додати порізаний на кубики болгарський перець і тушкувати до м’якості, приблизно 5-7 хвилин.
3) Очищені креветки відварити та додати до овочів. Обсмажувати ще 1-2 хвилини.
4) Додати базилік, сіль і перець, акуратно перемішати і зняти з вогню.
5) Відварити спагеті, дотримуючись інструкції на упаковці та викласти на тарілку.
Зверху викласти на спагеті соус із креветок з болгарським перцем.
Ідеальний, швидкий у приготуванні, а головне – ситний сніданок з таким рецептом вам гарантовано. Все тут “за класикою жанру” – і бекон, і яйце, і гриби, та ще й улюблені спагеті!
Складові:
- 400 г. спагеті
- 200 г. свіжих печериць
- 8 скибочок бекону
- 400 г. сиру “Чеддер” або іншого твердого сиру
- 4 яйця
- сіль, перець – за смаком
Приготування:
1) Скибочки бекону нарізуємо та обсмажуємо на сковорідці. Готовий бекон викладаємо на паперовий рушник, щоб стік зайвий жир.
2) Гриби нарізуємо скибочками або кубиками та злегка тушкуємо на тій же олії, що й бекон.
3) Додаємо до грибів обсмажений бекон та сир і перемішуємо.
4) Окремо смажимо 4 яйця не перемішуючи білок із жовтком.
5) Спагеті відварюємо і вимішуємо з грибами, беконом і сиром.
6) Викладаємо готову страву на тарілку, зверху кладемо смажене яйце і подаємо на стіл.
Свою назву соус Болоньєзе отримав на честь міста Болоньї. Саме там в кінці XIX ст. в місцевій газеті вперше був опублікований рецепт м’ясного соусу, який назвали просто “рагу”. Сьогодні Болоньєзе – один з основних пунктів в меню шеф-кухарів з усього світу.
Складові:
- 500 г. спагеті
- 500 г. яловичого фаршу
- 100 г. червоного сухого вина
- 800 г. в’ялених помідорів (можна зробити самостійно зі свіжих або купити консервовані)
- 1 велика цибуля
- 1 стебло селери
- 2 зубці часнику
- 100 г. сиру пармезан
- пучок базиліку або петрушки
- орегано (свіжий або сухий)
- 2 ст. л. оливкової олії
- сіль, перець – за смаком
Приготування:
1) На розігрітій сковороді обсмажити на оливковій олії дрібно порізану цибулю, часник і селеру (при бажанні можна додати також моркву). Тушкувати до м’якості близько 5 хвилин.
2) Викласти в овочі м’ясний фарш. Добре перемішати та обсмажити протягом декількох хвилин.
3) Додати в сковорідку нарізані кубиками в’ялені помідори. Протушкувати 20-30 хвилин.
4) Тоді додати дрібно порізану зелень (в класичному рецепті – це базилік і орегано), посолити і поперчити за смаком.
5) За 10 хвилин до готовності соусу, окремо поставити відварюватися спагеті, яке повинно бути приготовлено аль денте.
6) Викласти спагеті на тарілки, а зверху покласти м’ясний соус болоньєзе. За бажанням можна посипати готову страву тертим пармезаном.
Цей рецепт готується швидко, однак смак має незрівнянний. До того ж, усі продукти доступні в кожному супермаркеті та й коштують недорого. Тунець додає страві солодкого і вишуканого смаку, а помідори тільки підсилюють цей ефект.
Складові:
- 250 г. спагетті
- 2-3 помідори
- 150 г. консервованого тунця в олії
- 70 г. зелених оливок (за бажанням)
- 1 ріпчаста цибуля
- 2 зубці часнику
- ½ ч. л. сушеного базиліку
- петрушка
- сіль, перець – за смаком
- оливкова олія
Приготування:
1) На оливковій олії обсмажити дрібно порізану цибулю до прозорого стану.
2) Додати нарізані на маленькі кубики помідори і, помішуючи, тушкувати 5 хвилин, щоб випарувалась зайва рідина.
3) До помідорів додати часник, сіль, перець і сушений базилік. Перемішати.
4) Потім додати тунець, попередньо зцідивши зайву олії, лопаткою чи ложкою розділити його на менші шматочки, перемішати і потушкувати ще 2-3 хвилин.
5) За бажанням додати нарізані оливки і подрібнену зелень петрушки. Перемішати і відставити з вогню.
6) Відварені спагеті перемішати з гарячим соусом із тунця та помідорів. При подачі спагеті можна посипати потертим твердим сиром, наприклад, пармезаном.
Ви напевне не раз чули про знамениту пасту карбонара – один з найпопулярніших рецептів приготування спагеті в Італії. В оригінальному рецепті карбонара готується з дрібних шматочків гуанчале – солоної некопченої італійської свинячої щоковини, однак в домашніх умовах цей інгредієнт можна замінити звичайним беконом.
Складові:
- 350 г. спагеті
- 100 г. бекону
- 50 г. сиру Пекоріно Романо (сир з овечого молока)
- 50 г. пармезану (можна замінити на інший твердий сир)
- 3 яйця
- 2 зубці часнику
- 50 г. оливкової олії
- сіль і мелений перець
Приготування:
1) Спагеті відварити до стану напівготовності в підсоленій воді.
2) В окремій тарілці збити яйця і додати свіжомелений чорний перець.
3) На сковороді обсмажити дрібно нарізаний бекон, додати зубчики часнику з невеликими надрізами. Коли скибочки бекону стануть коричневими і хрусткими, часник можна забрати.
4) Викласти спагеті на сковороду з беконом і розмішати.
5) Натерти обидва види сиру на тертці. Більшу частину тертого сиру змішати зі збитими яйцями. Отриману суміш вилити у сковорідку. При необхідності додати кілька столових ложок води (можна брати воду, в якій варилися спагеті). Проварити ще 2-3 хвилин, помішуючи.
6) Викласти готову страву на тарілки.
Спагеті з соусом Песто готуються швидко, однак подарують вам незрівнянну смакову насолоду. Поєднання горіхів, солодких помідорів черрі та спагеті з Песто буде не просто ситний, а й напрочуд апетитним.
Складові:
- 150 г. спагетті
- вершкове масло
- соус Песто (можна приготувати самому або придбати вже готовий)
- помідори черрі
- тертий пармезан
- кедрові горіхи (можна замінити волоськими)
Приготування:
1) Відварити спагеті, дотримуючись інструкції на упаковці.
2) Додати вершкове масло, соус Песто та розрізані навпіл помідори черрі. Добре вимішати.
3) Зверху посипати пармезаном та подрібненими горіхами. За бажанням прикрасити листочками свіжого базиліку.
Як приготувати соус Песто самостійно?
Надзвичайно апетитний, простий і швидкий в приготуванні, соус додасть смаку вашим спагеті, а змішувати його можна практично з будь-чим: з куркою, грибами, креветками чи, як у цьому рецепті, з помідорами та сиром.
Складові:
- 250 г. листя базиліку
- 300 мл. оливкової олії
- 2 ст. л. обсмаженого кедрового горіха
- 2 ст. л. тертого пармезану (можна замінити на інший твердий сир)
- 2 зубчики часнику
- дрібка солі
Приготування:
1) Збийте в блендері горіхи та часник. Потім додайте базилік. Потім, не зупиняючи блендер, влийте тонкою цівкою оливкову олію.
2) Перекладіть суміш в зручну ємність і додайте сир та сіль. Перемішайте.
Смачного!